Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide EFA I 75, 43
Täisviide
Viite osad Kogu:EFA IKöide:75LK1:43LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2002
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Asko Sööt Tammsaare muuseumi töötaja, jut 1970. Aastatel Järvamaa, Järva-Madise, Albu v., Tammsaare k.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Heino Heinla Paidest
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Žanr muist, aj, üh
Jututüüp Naised Albu mõisa krahvi imetamas
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Albu mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Madise
Vana vald Albu
Vana küla Albu
ERA kood JMd007
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Albu vald
Uus küla Albu
Tekst
Kui naised krahvi imetasid

Albu mõis on vanimaid Järvamaal. Sellest on teateid juba 1282. aastast. Mõis vahetas mitmeid peremehi kuni 1714.aastal Venemaa keiser Peeter I selle Gustav Otto v. Douglasile kinkis. Viimane sündis 1687. aastal Stockholmis, pärinedes ühest tähtsast Soti aadli perekonnast. Tema vanaisa oli Rootsimaale elama tulnud ja seal krahvitiitli välja teeninud. Otto Douglas astus varakult sõjaväkke ja teenis Rootsi kuninga Karl XII ihukaitseväes. Poltaava lahingus langes ta venelaste kätte vangi ja mõningate teenete eest võttis Peeter I ta teenistusse ja hiljem annetas talle Albu mõisa.
Vanemas eas jäänud krahv tõbiseks ja ükski kaasaegne arst pole osanud haigusele nime anda. Viimases hädas käinud ta Tallinnas ühe saksasoost targa juures. Too öelnud, et kui ta end emapiimaga toidab võib terveks saada ja üle saja aasta elada.
Koju tulles lasknud krahv Albus kõigile imetavatele emadele range käsu anda, et nad kordamööda peavad mõisa tulema. Vanamehe juures käimine muutunud naistele aga väga vastikuks. Viimaks pidanud naised nõu kuidas krahvi vastu mässu tõsta. Seal astunud ette keegi tüsedama kasvuga tugev naine - Mari ja lubanud oma kaaskannatajad sellest julmast orjusest vabastada. Nii sündinudki. Kui imetamise aeg Marini jõudnud, läinud ta mõisa kindla kavatsusega, mille jätnud aga enda teada.
Mis seal täpselt toimus, selle kohta andmed puuduvad. Arvatavasti lämmatas Mari rinnaga või kägistas kätega julma talunaiste piinaja. Kui ta toast lahkunud öelnud ta esimesele vastutulijale, et krahvihärra ajanud endale piima hingekurku ja hakanud läkastama. Kui vanaproua seda kuulnud ja tuppa jooksnud olnud krahv juba surnud.
Mari antud kohtu alla. Kohtus seletanud kaebealune, et tema pole krahvi surmas süüdi. Vanahärra ajanud ise endale piima kurku ja jäänud temast köhima. Krahvi surmast saanud alles külas kuulda. Kohus mõistnud Marile 25 hoopi vitsu selle eest, et ta krahvi hooletult imetanud.
Pärast seda ei olevat Järvamaa mõisates enam võetud talunaisi ka laste juurde ammedeks.
Kõik see juhtunud 1774. aastal. Krahvi põrm maetud kusagile Tallinnas.

Eeltoodu jutustas mulle Tammsaare muuseumi töötaja A. Sööt möödunud sajandi 70nendatel aastatel.
Lisaandmed
Sisu kommentaar hea?
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16901
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 22.04.2003
Kontrollija Valdo Valper
Kontrollimiskuupäev 25.04.2003
Lisatud 20.06.2012 17:29
Viimati muudetud 14.04.2013 20:35
Andmed Kivikeses
Säiliku viide EFA I 75
Säilik
Pala