Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 38278/80
Täisviide E 38278/80 < Ambla khk. - Joosep Neublau < Juhan Wilkman (1899)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:38278LK2:38280Pala:
Kogumisaasta(d) 1899
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Juhan Wilkman Järvamaa, Ambla
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Joosep Neublau
Teksti sisu
Objekti liik jõgi
Tegelased vaimolend
Jututüüp Hall kits ja jõkke uppujad
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus katkukits
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Vao
Vana küla Vao?
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Hall kits.

Koeru kihelkonnas Vau vallas jooksnud ühel hommikul hall kits mooda joe äärt ise kisendanud: Tule ja joua, tule ja joua. Üks kütt näind seda, ka pidand laskma, aga jäänd kartma, et mine tea mis ime loom see on, et kits räägib inimese moodi, ta lasknud kitse ära minna. Kütt rääkinud teistele seda lugu, kõik arvanud, et tänavu aasta pärib see jõgi enesele ohvrid.
Moni pääv pärast seda niitnud kaks tüdrukud seal jõe ääres heina. Jõe küna seisnud seal jõe ääres. Teine tüdruk visand vikati maha jooksnud künasse läind sõitma. Teine seda nähjes hüpanud ka künasse; aga hüpamisest läind küna külleli ja tüdrukud kukkunud mõlemad jõkke ja upunud ära. Küll otsitud tüdrukuid jõest taga aga põle leitud. Seal olnud üks vana sauna vanamees, teda hüüdud (kitse taadiks), see viskanud leiva tükki jõkke, leivatükk läind mööda vett kunni tüdrukute kohta ja jäänd seisma tüdrukute kohta vee peale. Tüdrukud olnud seal kohas jõe põhjas.
Redigeeritud tekst
Hall kits.
Koeru kihelkonnas Vau vallas jooksnud ühel hommikul hall kits mooda jõe äärt, ise kisendanud: Tule ja joua, tule ja joua! Üks kütt näind seda, ka pidand laskma, aga jäänd kartma, et mine tea, mis ime loom see on, et kits räägib inimese moodi, ta lasknud kitse ära minna. Kütt rääkinud teistele seda lugu, kõik arvanud, et tänavu aasta pärib see jõgi enesele ohvrid.
Mõni pääv pärast seda niitnud kaks tüdrukud seal jõe ääres heina. Jõe küna seisnud seal jõe ääres. Teine tüdruk visand vikati maha, jooksnud künasse, läind sõitma. Teine seda nähjes hüpanud ka künasse, aga hüpamisest läind küna külleli ja tüdrukud kukkunud mõlemad jõkke ja upunud ära. Küll otsitud tüdrukuid jõest taga, aga põle leitud. Seal olnud üks vana sauna vanamees, teda hüüdud Kitse taadiks, see viskanud leiva tükki jõkke, leivatükk läind mööda vett kunni tüdrukute kohta ja jäänd seisma tüdrukute kohta vee peale. Tüdrukud olnud seal kohas jõe põhjas.
Lisaandmed
Sisu kommentaar vao vallas Oostriku jõgi?
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16669
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 07.03.2003
Lisatud 20.06.2012 17:27
Viimati muudetud 15.04.2013 17:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala