Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, CD 348 (27)
Täisviide ERA, CD 348 (27) < Rõuge khk., Hurda k., Alapalu t. – Terje Potter, Marju Potter < Aksel Pettai, 72 a. ja tema õde, üle 80 a. (1999)
Viite osad Kogu:ERA, CDKöide:348LK1:LK2:Pala:27
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aksel Pettäi Võrumaa, Rõuge, Hurda k., Alapalu t.
eluk. Rõuge khk., Hurda k., Alapalu t. 71 a.
Aksel Pettäi õde Võrumaa, Rõuge, Hurda k., Alapalu t.
eluk. Rõuge khk., Hurda k., Alapalu t. üle 80 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Marju Potter
Terje Potter
Teksti sisu
Objekti liik kalmistu, puu, mets
Žanr uk
Jututüüp Tõrvapalu mets - ristipuud. Rist kodukäija vastu.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Jaani-Peebu surnuaed
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Jaanipeebu
ERA kood Rõu_194
Koht 2
Objekti nimetus Tõrvapalu ristimets
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Ruuksu
ERA kood Rõu_172 ja Rõu_Ruuksu_01
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Rõuge vald
Uus küla Ruuksu
Tekst
Tõrvapalu mets
- A siin teil ristipuid ka siin kuskil läheduses asub?
Ristipuud jah, siin lähidus ei ole, aga nüüd nagu kuidas nüüd ütelda, kui matussed toimusid, siis siit kõik rahvas siit küladest ikka on maetud Rõugesse. Rõuges olid ikka matussed ja see vana surnuaed seal kiriku juures ja teine sis natuke uuem on siin see Jaani-Peebu surnuaid, see on siin pool Rõuget , no sääl on minu vanavanemat ja vanavanemat kah maetud sinna, sis see, kui sinna maeti sis, oli see siin oli kutsutakse Tõrvapalu mets on, Rõugesse minnes on kahel pool teed ikka pikalt on seda metsateed suur jagu ongi.
Ja sis sinna olid noh teeäärsed männid suured olid sinna oli lõigatud risti ku viidi ikka surnu, sis lõigati sinna riste matussepääle minnes lõigati sinna puu sisse noh noaga sarnane rist ikka see koorest läbi nagu puuni välja noh pärast hakkas tõrva ajama muidugi välja ja... Seal mõningad puud olid kus oli võib-olla et 10 risti juba pääl ja nii... Et need on kah mõningad juba nüüd maha võetud aga mõningaid vistki seal veel kasvab neid praegu kah viil kellel on neid riste. Ja neid ristisid ma mäletan kui olen Põlvas käinud, sis siin puul Põlvat on ka surnuaid Võru puul Põlvat on ka mets parema käe puul männimets ja sääl on nii naid kole palju naid riste lõigutud kõik need männid olid täis tee ääres, et männid olid täis lõigutud. Noh ta oli sääl lihtsalt sääne rahvakomme ja et kuidagi et....

A mille pärast neid riste lõiguti?

No öeldi niimoodi, et risti lõigatakse, et sis nagu see surnu, keda sinna maeti et see sis enam ei tule säält kaugemale kodu vai noh...

Nagu kodu käima või...?

...jah kodukäijad nagu räägiti vanasti...
Redigeeritud tekst
Hurda külast Rõugesse minnes on kahel pool teed mets. Seda metsa kutsutakse Tõrvapalu. Seal olid suured teeäärsed männid. Sinna lõigati riste. Ku viidi surnut, sis ikka lõigati sinna puu sisse noaga rist, ikka koorest läbi puuni välja, pärast hakkas tõrva muidugi välja ajama. Seal mõnedel puudel oli võib-olla, et kümme risti juba pääl. Mõned on juba maha võetud, aga mõningaid vist veel kasvab, kus praegu kah veel on neid riste. Noh, taa oli lihtsalt sääne rahvakomme ja et öeldi niimoodi, et kui rist lõigatakse, et sis nagu see surnu, keda maeti, et see sis enam ei tule säält kaugemale kodu, noh… kodukäijad, nagu vanasti räägiti.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 166
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Litereerija T. Potter
Lisatud 20.06.2012 14:59
Viimati muudetud 06.05.2014 16:56
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, CD 348
Säilik ERA-14125-60812-29267
Pala ERA-14125-60979-21910