Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 15076/7
Täisviide E 15076/7 < Ambla khk - J. Neublau (1895)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:15076LK2:15077Pala:
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Joosep Neublau
Pala kogumiskoht Järvamaa, Ambla
Teksti sisu
Objekti liik kalme, kivirist
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u
Jututüüp Raka kivirist, metsavahi kokkupuuted vaimudega (valges riides).
Pärimuskohad
Koht 1
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Ambla
Vana vald Ambla
Vana küla Raka
Täpsem asukoht Raka mõisa metsas, Ambla kiriku läh.
ERA kood Amb041
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Ambla vald
Tekst
Vaim.

Üks metsavaht läinud senna metsa kõndima. Ta läinud senna risti juurde, iseeneses rääkinud: teised ütlevad ikka siin vaimusid nägema, mina põle siin kedagi näinud. Ma tahan ka selle risti ümber lükkata, saab näha kas saan ööse magada või ei saa.
Kui metsavaht risti juurde oli läinud, kuulnud ta koera oma selja taga urisema. Metsa vaht vaatanud koera otsa, koer seisnud nii aralt mehe selja taga ja vahtinud risti taha ühe veikese lagendiku peale. Metsavaht ei nää seal midagi olema, lähäb ikka edasi et näha saada kas mõni metsa varas kusagil varjul on.
Korraga nääb ta oma ees ühe valges riides naisterahva seisma, mis tõeste vaimu moodi välja näitab. Metsa vaht ei julge ennast paigast liigutada, ta ootab mis nüid sünnib. Korraga tulnud vaim metsavahi ligi et oleks teda võinud kääga katsuda ja vaatanud teraselt metsavahi silmi. Kui ta natukene aega seisatanud ta siis läinud jälle minema. Metsavaht olnud ehmatusest kui alvatud. Tükki aja pärast kui metsavaht jälle toibunud siis hakkanud ta kodu minema; aga koer ei tule! Koer olnud nii märg et iga karva otsas olnud tilk ja koera pea olnud viltu otsas silm nägu selja peale ülespidi.
Metsa vaht keeranud koera pea jälle õiete otsa aga ikka jäänd poolviltu. Kui metsavaht metsa läinud põle koer enam metsa tulnud, värisedes pugenud ta kus eest saanud. Mõnikord viinud metsavaht koera süles metsa, - nii kui lahti saanud, siis kohe kodu jooksnud. Sellest ajast saadik kainud metsavaht isegi aralt metsa vaatamas.
Lisaandmed
Tekstimärkus vt ka E 17, 15076
Sisu kommentaar registrisse kandmata
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16596
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 19.02.2003
Lisatud 20.06.2012 17:27
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala