Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 6, 64/5 (2)
Täisviide RKM I 6, 64/65 (2) < Järva-Jaani khk, Võhmuta v, Metsla k - J. Allikas < Daniel Sepp (1961)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:6LK1:64LK2:65Pala:2
Kogumisaasta(d) 1961
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Daniel Sepp, ka Sepa Tanel Ellavere sepp, surnud u 1910 Järvamaa, Järva-Jaani, Võhmuta v., Ellavere k.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Allikas 72 a, pensinär
Teksti sisu
Objekti liik leid, kalme, küla
Muud märksõnad taud
Žanr muist, andm
Jututüüp kuidas tuli katk Ellavere külla - luuakonts vankril, abistajast saab surnumatja
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ellavere küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana vald Võhmuta
Vana küla Ellavere
Täpsem asukoht küla viimane talu
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Järva-Jaani vald
Tekst
Muistend katku saabumised Ellavere külla. Kuulsin seda muinaslugu Ellavere külas elunevalt sepalt, keda hüüti \"Sepa Tanelik\". Tema õige nimi oli Daniel Sepp. Viimane on nüüd juba üle viiekümne aasta surnud. Minu isaga olid nad suured sõbrad, mille tõttu nägin teda sageli meil. Räägiti siis mitmesuguseid muinasjutte, mida sageli kuulasin hirmu ja õuduse tundega. Sel ajal uskus nii jutustaja ise kui ka kuulajad muinasjuttude tõepära. Toon siin ühe Sepa Taneli poolt jutustatud muisteti katku saabumisest Ellavere külla.
Keegi Ellavere küla talunik sõitnud kord hobuse ja vankriga Paidest koju poole. Teel keeranud ta Vodja kõrtsi sisse, et keelt kasta. Sealt väljudes, et edasi koju poole sõita, olla ta märganud oma vankris vana luua-kontsu. Mees arvanud, et keegi on sellega nalja teinud ja visanud luua vankrist välja. Edasi sõites astunud mees järgmisesse kõrtsi sisse. Välja tulles leidnud mees vankrist jallegi tuntud luua-kontsu. Mees olnud imestunud, kuid visanud siiski luua vankrist minema. Kui sama lugu kodrunud ka kolmanda kõrtsi juures, siis hakanud mees kartma ja ta pole luuda enam ära visanud.
Nii jõudis mees koos vana luua-räbalaga oma koju Ellavere külla (talu nime ma ei mäleta kuulnud olevat). Et oli hiline aeg, siis mees rakendas hobuse vankri eest lahti ja heitmis ka ise puhmama. Ta nägi unes: Üks suur koer kippus üle õueaia nende õulele tulema. Kui see hüppas üle aia, siis oli õues tal vastas palju väiksem valge koer. See haaras hammastega suurel koeral turjast ja viskas selle üle aia õuest jälle välja. Nii kordunud see mitmele korrale. Õue minnes oli mees kuulnud koera endale ütlevat: \"Mina olen katk, nüüd hakkan ma Ellavere külas tööle. Tänuks selle eest, et sa mind siia tõid ja Paidest kaasa võtsid, ei tarvitse sul katku karta. See ei puuduta sind ega sinu perekonda. Sinu ülesandeks jääb surnuid matta. Täida oma ülesannet hoolega...\"
Järmisel päeval pääsenud Ellaveres katk lahti. Surevus olnud suur. Surnud kõik, nii noored kui ka vanad. Külas polevat keegi jäänud ellu. Mees mattis surnuid hommikust õhtuni. Viimaseid surnuid mattes olnud mees juba nii väsinud, et pole jaksanud neid enam kaugele kanda. Teinud talu rehetoa otsa juurde augu ja matnud neid sinna.
Paljude aastate möödudes, kui Ellavere küla oli jälle täitunud inimesega, tahtnud viimases talus sel ajal elunev peremees endale rehetare otsa kartulikeldrit ehitada. Kaevamisel tulnud august nähtavale palju surnuluid.
Ei mäleta, kas see luudeleid toimus Sepa Tanieli eluajal või varem.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16542
Sisestaja Ülle Niin
Sisestuskuupäev 04.02.2003
Kontrollija Valdo Valper
Kontrollimiskuupäev 25.06.2003
Lisatud 20.06.2012 17:26
Viimati muudetud 20.10.2017 12:54
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 6
Säilik ERA-13303-73147-63642
Pala ERA-14131-85635-75064