Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM I 6, 63/4 (1)
Täisviide RKM I 6, 63/64 (1) < J. Allikas 72 a v, Kunda < Järva-Jaani khk, Võhmuta v, Metsla k (1961)
Viite osad Kogu:RKM IKöide:6LK1:63LK2:64Pala:1
Kogumisaasta(d) 1961
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
kogujalt Järvamaa, Järva-Jaani
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
J. Allikas 72 a, pensionär
Teksti sisu
Objekti liik kivi, tee
Tegelased pulmalised
Muud märksõnad tabu
Žanr muist, u, topon
Jututüüp pruudiröövi käigus hukkunud pruudi mälestuseks kivi, kasutatud majapidamises, palub unes end tagasi viia, kivi hävinud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mõrsjakivi/Pruudikivi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana vald Võhmuta
Vana küla Metsla
Täpsem asukoht Jaania(n)tsu talu kohal suure tee ääres kiviaias
ERA kood JJn_Metsla_06 JJn084
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Järva-Jaani vald
Uus küla Metsla
Tekst
Arvan, et olen kohustatud teile edasi andma mõned kohaga seotud muistendid. Vist peale minu ei mäleta ega tea keegi neist enam. Need on mulle meelde jäänud minu varasest noorusest.
Järvamaal Koeru ja Järva-Jaani kirikule vahemaal asuvad kaks küla. Metsla ja Ellavere. Külad on aastasadu vanad ja nende rajamise kohta pole mingisuguseid andmeid. Kasvades Metsla külas, tean, et seal Jaaniatsu talu kohal suuretee ääres kiviaias oli mingisugune veidi inimest meeldetuletav kivi. Selle kohta teadis rahvas rääkida järgmise loo:
Vanal hallil ajal olla keegi Metsla küla noormees kavatsenud enaldale naabrusest asuvast Ellavere külast naist röövida. Viimane kogunud salga oma tuttavaid ja naise \"tõmbamine\" (röövimine) viidud läbi. Kuid neiu vanemad kogunud oma tuttavaid ja sõpru ning koos mindud röövleid tabama. Viimane saadud kätte Metsakülas Jaaniatsu talu kohal teel, kus tekkinud taplus. Mõrsja saanud surma. Arvatavasti valmistas mäletuskivi mõrsjast peig ja püstitas selle esimese langemiskohale.
Möödusid paljud aastad, nii et mälestus sellest sündmusest kippus ununema. Selleaegne Jaaniantsu peremees olla seda kivi kasutanud oma tares lee-kivina. Mõne aja möödudes olla peremees näinud unes mõrjast, kelle kujundit ta oli kasutatud leekina. Viimane palunud: \"Võta mind ära leekivist, - hõbehelmed mu kaelas sulavad seal...\" Peremees täitnud mõrsjakivi soovi ja viinud selle tagasi teeäärsesse kiviaeda.
Olla möödunud jällegi palju aastaid. Olid ununenud mõrsjakiviga seoses olevad sündmused. Jaaniantsul olevat vaheldunud juba mitu peremeest. Üks neist ehitanud endale uut aita, ja selle nurgakiviks kasutanud mõrsjakivi. Oma uue olukorraga ei leppnud mõrsjakivi ka nüüd. Öösel näitas ta jälle end peremehele unes ja palus: \"Võta mind aida nurga alt ära, - mu rinnad vajuvad sisse...\" Peremees täitis mõrsjakivi soovi ja viis selle tagasi kiviaeda...
Kui olin veel poisike, siis oli kivi veel seal. Hiljem, kodanliku Eesti riigi algul, ehitasid Jaaniantsu ja Jaagu talud endile uued elumajad koos kõrvalhoodetega. Pärast seda pole enam mõrsjakivi näha olnud. Arvatavasti siis see lõhuti ja kasutati ehitusmaterjalina.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16541
Sisestaja Ülle Niin
Sisestuskuupäev 04.02.2003
Kontrollija Valdo Valper
Kontrollimiskuupäev 25.06.2003
Lisatud 20.06.2012 17:26
Viimati muudetud 20.10.2017 12:55
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM I 6
Säilik ERA-13303-73147-63642
Pala ERA-14131-85649-44940