Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 98, 31/4 (7)
Täisviide RKM II 98, 31/4 (7) < Anna khk., Puiatu k. - Ottilie Niinemägi(1960)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:98LK1:31LK2:34Pala:7
Kogumisaasta(d) 1960
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
kogujalt Järvamaa, Anna
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ottilie Niinemägi 1890 snd 1890
Teksti sisu
Objekti liik küla, põld, soo/raba
Žanr aj, ol
Jututüüp Anna popsikohtadest
Pärimuskohad
Koht 1
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Anna
Vana vald Anna
Vana küla Puiatu
ERA kood Ann044
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Paide vald
Koht 2
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Anna
Vana vald Anna
Vana küla Sõmeru
ERA kood Ann044
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Paide vald
Tekst
Popsikoha pidajatel oli Annas selle sajandi algul veel väga ränk elu.
Annas olid 2 popsi küla: Sõmeru Aru ja Pojatu-Aru. Esimene küla asus Sõmeru karjamaade kõrval asuval aru-ribal, teine Pojatu soo karjamaade ääres asetseval aru-ribal, sellest said oma nimetuse "aru". Kumbagi küla vahet on umbes 3 klm. Popsi kohti leidus ka suurtes külades, talude vahel. Popsikohtade suurus Annas oli tavaliselt 3. hkt. põldu, vilets kadakane, kanarbikku kasvatav karjamaa, ning mingisugune heinamaa, peamiselt soo. Sarnase talu eest tuli teha mõisale kolm päeva nädalas. Muidugi oli sellest vähemaid ja pisut suuremaid popsikohte, kuid tavaline oli eelmainitud popsitalu. Kõigil popsitaludel olid peale selle veel määratud teha mõisa töötükid: rukkilõikus, suvivilja ajamise postivahed - linakiskumise vakamad, kartulivõtmise päevad ja sõnnikulahutamise postivahed Popsi elu oli väga raske Aasta leiba ei saanud ta kunagi oma põllult Näljaga tili võidelda kogu eluaeg.
Sõmeru Alust tuli 3 klm. Pojatu Arust 5-6 klm. mõisa käia. Aovalgel hakati kodunt minema: lähker ja leivakott seljas Juhtus päike varem silmapiirile ilmuma oli kubjas kurjalt kepiga kallal. Õhtul sai alles päikseloojangul töölt vabaks. - Suveööd on lühikesed, mis sääl keegi suurt puhata sai. Mõni ei jäksanud enam kambri minnagi, viksas rehe alla vankrile - silmad vajusid veidikeseks kinni: varsti äratas kukelaul õrrel. Ränka vaeva tegivad ka pahtunud sooned ja valutavad käed ning jalad.Varasel koiduajal tuli jälle hakata mõisa poole sammuma. Naine, kes mehe tulekut ja minekut alati valvas, tõi hommikul uue leivakannika kotti, uued silgud karpi ning pani uue kirnu piima lähkri. Õnnelik, kel seda ikka kaasapanna oli. - Hommikusöögiks andis naine mehele sooja jahuputru - mõnikord ka kärti, mis piimaga oli keedetud - peerutule valgel keedetud. Petroleumi peeti popsitalus kalliks, rahakaulutavaks asjaks, seda hoiti väga kokku. Petroleumi valgel rõõmustati end laupäeva õhtuti, pühapäeviti, tähtpäeviti ja suurte pühade ajal. Petroleumi hoiti ka naise jaoks, kes juba kl. 2 talveöödel hakkas linu ja takku ketrama, et tal peeru nuuskamisega ei tuleks aega raisata.
Selle sajandi esimesel veerandil olid Anna kandis vaesematel inimestel väiksed (ilma klaasita) mokkadega laelambid, mis ei suitsenud ja teised ilma mokkadeta lambid, mis suitsesid, viimaseid hüüti tattninadeks. Klaasidega lampe, isegi kupliga lampe, põletati taluperedes. Kolm esimest päeva tegi pops mõisale. Ülejäädavad nädalapäevad tegi ta sageli taluperemehele, et säält leivale või külviviljale lisa saada ja oma põlluharimne jäi, häda sunnil, sageli unarusse.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16535
Sisestaja Ülle Niin
Sisestuskuupäev 04.02.2003
Lisatud 20.06.2012 17:26
Viimati muudetud 17.12.2017 20:22
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 98
Säilik ERA-13312-75397-55802
Pala ERA-16311-49552-44647