Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 15846/7 (19)
Täisviide E 15846/7 (19) < Koeru khk. - Otto Hintzenberg < Jüri Kelner, 74 a. (1895)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:15846LK2:15847Pala:19
Kogumisaasta(d) 1895
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jüri Kelner Järvamaa, Koeru
74 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
O. Hintzenberg
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik järv
Jututüüp Väinjärv rändab, härg ees
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Koeru
ERA kood Koe001
Koht 2
Objekti nimetus Visusti küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Visusti
ERA kood Koe074
Koht 3
Objekti nimetus järve ase
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Tudre
ERA kood Koe071
Koht 4
Objekti nimetus Ramma küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Ramma
ERA kood Koe092
Koht 5
Objekti nimetus Väinjärv
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Väinjärve
ERA kood Koe_Väinjärve_01 Koe005
Tekst
Veinjärvest.

Veinjärv mis Koeru kihelkonnas sellesama nimelise mõisa lähedal on, pole mitte enne selle paiga peal olnud. Rahvasuu räägib sellest kahte viisi: See järv olla enne Tudre külas olnud. Ta vesi olnud imepuhas ja maitsev millest ta nimigi tulnud. Kui keegi sinna järve midagi mustust ajanud, hakkanud järv väga laenetama. Rahvas pidanud järve ikka puhta.
Kord aga pesenud Venelane lapse musta särki Veinjärves ja sellest vihastanud järv nii et sealt ära läinud. Suur must härg känud möirgades ees. Saanud ta praeguse Veinjärve kohta, siis kraapitanud ta seal oma jalgadega järvele aseme. Kui ase juba õige sügav olnud langenud vesi sinna ja matnud ka härja. Et härg määratu suur olnud ja oma esimeste jalgadega järvele aset kaapinud siis jäänud härja jalgade vahekoht sügavaks kraapimata ja on praegugi kõrge. Selle koha peal, mis kesk jär- läbi käib, kasvavad pillirood ja kõrkjad, kuna mujal järv õige sügav on, nagu mõõtmine näidanud 19 sülda. - Nii rääkis 74 aastane Jüri Kelner sellest järvest. - Mõned teised jutustavad jälle seda et järv enne Visusti külas olnud. Kord piinatud ühte tüdrukud ilmasüüta, see vandunud Koeru kiriku kella kuma Visusti küla vee ja Ramma küla rohu rammu ära. (See jutt on juba pitkemal kujul ennemalt Teile saadetud, kuid järvest pole seal) Selle vande pärast läinud järv Visusti külast praegusele paigane. Härg käinud ees ka. -
Redigeeritud tekst
Veinjärvest.
Veinjärv, mis Koeru kihelkonnas sellesama nimelise mõisa lähedal on, pole mitte enne selle paiga peal olnud. Rahvasuu räägib sellest kahte viisi: See järv olla enne Tudre külas olnud. Ta vesi olnud imepuhas ja maitsev, millest ta nimigi tulnud. Kui keegi sinna järve midagi mustust ajanud, hakkanud järv väga laenetama. Rahvas pidanud järve ikka puhta.
Kord aga pesenud venelane lapse musta särki Veinjärves ja sellest vihastanud järv nii, et sealt ära läinud. Suur must härg käinud möirgades ees. Saanud ta praeguse Veinjärve kohta, siis kraapitanud ta seal oma jalgadega järvele aseme. Kui ase juba õige sügav olnud, langenud vesi sinna ja matnud ka härja. Et härg määratu suur olnud ja oma esimeste jalgadega järvele aset kaapinud, siis jäänud härja jalgade vahekoht sügavaks kraapimata ja on praegugi kõrge. Selle koha peal, mis kesk järve läbi käib, kasvavad pillirood ja kõrkjad, kuna mujal järv õige sügav on, nagu mõõtmine näidanud 19 sülda.
Nii rääkis 74 aastane Jüri Kelner sellest järvest. Mõned teised jutustavad jälle seda, et järv enne Visusti külas olnud. Kord piinatud ühte tüdrukud ilmasüüta, see vandunud Koeru kiriku kella kuma, Visusti küla vee ja Ramma küla rohu rammu ära. (See jutt on juba pitkemal kujul ennemalt Teile saadetud, kuid järvest pole seal) Selle vande pärast läinud järv Visusti külast praegusele paigale. Härg käinud ees ka.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16482
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 27.01.2003
Lisatud 20.06.2012 17:26
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala