Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 15845/6 (18)
Täisviide E 15845/6 (18) < Koeru khk. - Otto Hinzenberg (1895)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:15845LK2:15846Pala:18
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
O. Hintzenberg
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik kirik, mägi
Tegelased vaimolend
Jututüüp Merja küla Linnamägi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Linnamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Merja
ERA kood Koe_Merja_02 Koe055
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Linnamäest.

Koeru kihelkonnas, Merja küla lähedal on kaunis kõrge mäeküngas mida rahvas \"Linnamägi\" nimetab. Et siin ennevanast linn oleks olnud ei tea rahvas rääkida; nad arvavad aga et seal enne olla kirik olnud, mis aga maa sisse olla vajunud. Surnu pea luid olla sealt leitud. - Kord näinud keegi vanamees kes öö ajal sealt möödaläinud kuld varsa mäe otsas ümber tule jooksma. Kui ta ligemale läinud kadunud mõlemad ära. - Vastla õhtuti lasevad poisikesed kelkudega liugu Linnamäält alla, mis selleks õige kohane on. Ennevanast olnud jälle kord hulk poissa Linnamääl liuuga laskmas. Poisid lasknud end kelkudega teisepoole mäge ja õiskanud: \"Linadele kiudu!\" (Mida rohkem ja pitkemad liugu lastakse seda pikemad kasvada linad.) Vanapagan lasknud aga vana lõhkise pesukünaga teinepoole mäge alla ja möirganud: \"Kanepile kriudunu!\" Poisid läinud mäe tagust liu-lasjat vaatama, ehmatanud ära ja putkanud minema; pole julgenud enam mitmel aastal Linnamääle liugu laskma minna. - Mõned räägivad ka: mäe sees olla kelder. Vanade kaartide peal olla üleval et seal kelder on. -
Redigeeritud tekst
Koeru kihelkonnas, Merja küla lähedal on kaunis kõrge mäeküngas, mida rahvas Linnamäeks nimetab. Et siin ennevanast linn oleks olnud, ei tea rahvas rääkida; nad arvavad aga, et seal enne olla kirik olnud, mis aga maa sisse olla vajunud. Surnupealuid olla sealt leitud.
Kord näinud keegi vanamees, kes öö ajal sealt mööda läinud, kuldvarssa mäe otsas ümber tule jooksmas. Kui ta ligemale läinud, kadunud mõlemad ära. Vastlaõhtuti lasevad poisikesed kelkudega liugu Linnamäält alla, mis selleks õige kohane on. Ennevanasti olnud jälle kord hulk poissa Linnamääl liugu laskmas. Poisid lasknud end kelkudega teisepoole mäge ja õiskanud: \"Linadele kiudu!\" (Mida rohkem ja pitkemad liud lastakse, seda pikemad kasvada linad.) Vanapagan lasknud aga vana lõhkise pesukünaga teinepoole mäge alla ja möirganud: \"Kanepile kiudu!\" Poisid läinud mäe tagust liulaskjat vaatama, ehmatanud ära ja putkanud minema; pole julgenud enam mitmel aastal Linnamääle liugu laskma minna. Mõned räägivad ka, et mäe sees olla kelder. Vanade kaartide peal olla üleval, et seal kelder on.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 162
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16481
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 27.01.2003
Lisatud 20.06.2012 17:26
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala