Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 5208/10
Täisviide
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:5208LK2:5210Pala:
Kogumisaasta(d) 1894
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M. Leppik Rahva suust M. Leppik
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik kivi, pühapaik, mets, leid
Tegelased pulmalised
Muud märksõnad tabu
Žanr arh, muist
Jututüüp Neitsikivid ehk Pruutkivid Metsla külas
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Neitsikivi e. Pruutkivi/Pruudikivi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana küla Metsla
ERA kood JJn_Metsla_06 JJn084
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Järva-Jaani vald
Uus küla Metsla
Tekst
Neitsikivid ehk Pruut kivid.
Koeru kihelkonnas Metsla külas Mäe pere põllu peal on üks paekivi, arvata 5 jalga pitk ja 1 1/2 jalga lai. Nüidsest teest ligi 100 sammu eemal. Sellest kivist räägib rahvasuu niiviisi:
Enne vanal ajal olla seal kohal kus nüid see kivi seisab, kaks pulma ronngi teine teise vastu juhtunud. Aga et see mood olnud vanaste; siis löödud teise pulma saest peigmees ja teise pulma saest pruut maha. Järel jäenud lesed ühendatud kokku. Nii saadud kahest paarist 1 paar rahvast ja kahest pulmalistest ühed pulmalised.
Kui nüid ülemal nimetud Metsla küla juures pulmasaed mõekadega teineteise kallale läinud ütelnud teine pruut: Eks Jumal võinud mind kiviks ehk kännuks luua; ennemini kui et omast mehest lahkuma pian!
Niipea kui see sõna alles pruudi suust tulnud nõnda kohe olnud pruut kiviks muudetud. Nii seisnud see kivi kaua aega, ilma et teda keegi oleks puutunud. Ükorra olla Tõnise peremees omale uuetoa ehitanud. Siis viinud selle kivi omale leepaeks. Aga ei olla peremeest magada lastud; vaid iga ööse üeldud: Miks sa sulatad mu rahasid ja sõlge? Vii mind tagasi senna paika kust sa mind ära tõid. Ei olla mees parata saanud, muud kui vii kivi tagasi. Kohe jäetud rahule!
Umbes neljakümne aasta eest ehitatud Mäe peretuba mõisa poolt. Karinu kubjas olla lasknud selle kivi Mäe pere seina alla panna vundamendi kiviks. Aga mehikene põle ööse magada saanud. Iga ööse üelnud pruutkivi pruudinaul kubjale: Miks sa rõhud mu rinde peal? Vii mind tagasi senna kust sa mu lasid ära tuua. Enne põle meest rahule jäetud, kui lasknud kivi oma koha piale tagasi viia. Nüid on jällegi uus tuba vana koha peal ja kivi seisab ka vana koha põllu sees pitkali. Seda kohta kus kivi on hüitakse tänapäevani \"Tammiku\". Seal olla enne tamme mets olnud. Kivi on veikese künkakese otsas. Vist on seal vanaste Eestlaste Jumala palumise koht olnud. Hiljuti olla sealt vana vaskrahasid leitud, mis ohverdajad kivi juurde pannud.
Rahva suust M. Leppik
Lisaandmed
Kirjandus Eiseni töötlus \"Narvast Tallinna\" 20/1 (14).
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16404
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 07.01.2003
Kontrollija Ülle Niin
Kontrollimiskuupäev 24.03.2003
Lisatud 20.06.2012 17:25
Viimati muudetud 24.10.2017 15:02
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik ERA-17056-32929-73830
Pala ERA-17296-54081-22338