Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 678/81
Täisviide E 678/81 < Ambla khk. - O. Münther
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:678LK2:681Pala:
Kogumisaasta(d)
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
O. Münther
Pala kogumiskoht Järvamaa, Ambla
Teksti sisu
Objekti liik järv
Žanr muist
Jututüüp Väinjärve ränd vesipüksiga, kündjad alla
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Einjärv
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Ambla
Vana küla Savalduma
ERA kood Amb_Savalduma_02 JJn
Uus maakond Järva maakond
Koht 2
Objekti nimetus Väinjärv
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Väinjärve
ERA kood Koe_Väinjärve_01 Koe005
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Väinjärv.
Seal kus Väin järv praegu lainetab ja oma seisu paika peab, olnud ene vanast ilus heina maa ja poolest saadik põllud. Rahva jutt räägib sest sündmusest nõnda: \\\"Väina järv olnud enne vanasti Järva Jaani kihelkonnas Einmanni valla maa peal ja nimetatud teda nimega Einjärv. Rahvas rielnud alati üks teisega kala pügis päralt ja pahandanud seega alati taeva taati. Kauaks ei pidanud ometi rahva riidlemine kestma, sest ühel päeval tõusnud vesipüks ehk veesamas ja läinud suure mölluga Einjärvelt läbi. -
Rahvas mõelnud selle juures vesipüksi mõne karistuse märgi olema, mis neile vana isa poolt neile täheks on saadetud. Aga kui nad Einjärve poole vaadanud, põle nad seal enam järve näinud vaid üks mudaga kaetud lagendik on näidanud neile seda kohta, kus järv oli olnud.
Senna, kuhu järv oli läinud künnud töö mehed parajaste väilal, kui korgaga musta kohiseiat pilvet silmanud. Ning heal hüidnud pilvelt: \\\"Alt ära\\\"! - Sealt tuleb Einjärv. Töömehed raiunud rangi roomad katki, ja pannud hoostega ajama, kui pilv senna kohta jõudnud sadand väga rängaste vihma, ning on jänud senna paika oma asu paika pidama, kus ta ka praegu Väinjärve nime kannab. Praegusel ajal on EInjärve koht heina maa sest ümberringi piirava metsa näitab ta väga järve vee moodi aga et ta kuiv on, kaldad on tall kõrged ja iga kevade on ta vett täis. Siis lainetab ta justament kui järv.
Redigeeritud tekst
Väinjärv.
Seal kus Väin järv praegu lainetab ja oma seisu paika peab, olnud ene vanast ilus heina maa ja poolest saadik põllud. Rahva jutt räägib sest sündmusest nõnda: Väina järv olnud enne vanasti Järva Jaani kihelkonnas Einmanni valla maa peal ja nimetatud teda nimega Einjärv. Rahvas rielnud alati üks teisega kala pügis päralt ja pahandanud seega alati taeva taati. Kauaks ei pidanud ometi rahva riidlemine kestma, sest ühel päeval tõusnud vesipüks ehk veesamas ja läinud suure mölluga Einjärvelt läbi.
Rahvas mõelnud selle juures vesipüksi mõne karistuse märgi olema, mis neile vana isa poolt neile täheks on saadetud. Aga kui nad Einjärve poole vaadanud, põle nad seal enam järve näinud vaid üks mudaga kaetud lagendik on näidanud neile seda kohta, kus järv oli olnud.
Senna, kuhu järv oli läinud, künnud töö mehed parajaste väilal, kui korgaga musta kohiseiat pilvet silmanud. Ning heal hüidnud pilvelt: Alt ära! Sealt tuleb Einjärv. Töömehed raiunud rangi roomad katki, ja pannud hoostega ajama, kui pilv senna kohta jõudnud, sadand väga rängaste vihma, ning on jänud senna paika oma asu paika pidama, kus ta ka praegu Väinjärve nime kannab. Praegusel ajal on Einjärve koht heinamaa, sest ümberringi piirava metsa näitab ta väga järve vee moodi, aga et ta kuiv on, kaldad on tall kõrged ja iga kevade on ta vett täis. Siis lainetab ta justament kui järv.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16391
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 23.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:25
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala