Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 677/81 (11)
Täisviide ERA II 220, 677/81 (11) < Koeru khk., Lahu k. - Adele Matrov, Lahu algk. õpil. < Jaak Ilomets, Lahu koolijuhataja, 41 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:677LK2:681Pala:11
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaak Ilomets (Lahu algk) koolijuhataja Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Lahu k.
41 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Adele Matrov 1924 s 1924, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik puu, kalme, kabel, pühapaik
Muud märksõnad tabu
Žanr u, muist
Jututüüp Matusepaik Lahu Kalmul, kabeliase; jutlus kalmu teel; pühad männid - pütis läheb piim halvaks
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmu talu / püha mänd
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Rakke
Vana küla Lahu
Täpsem asukoht Kalmu t karjamaal; kogumisajal Rakke v
ERA kood Koe_Lahu_01 Koe020
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Uus vald Rakke vald
Uus küla Lahu
Tekst
Rakke vallas Lahu külas Kalmu talu karjamaal keset noort metsa kasvab suur mänd. Varem olnud neid seal seal kaks. Vanasti olnud see koht matuse paigaks ja mände peetud pühadeks puudeks. Arvatakse, et sinna on maetud viimase suure katku ajal ja ka veel pärast poole, sest kaevamised on näidanud, et on maetud kahekordselt. Ka olnud praeguse Kalmu talu rohtaia kohal kabel mille alusmüüri jäänused veel praegu näha. Rahvasuus liiguvad ka selle paiga kohta mitmesuguseid jutte.
1) Vanasti olnud Lahu koolis õpetaja, kes armastanud õhtuti käia Kalmu talus kaarte mängimas. Ühel pimedal sügisõhtul Kalmult koju tulles, näinud ta keset teed valgust. Lähemalt silmitsedes näinud ta seal altarit, milles seisnud õpetaja ja jutlustanud, kuna rahvas eemal maas istunud. Mees kohkunud väga ja hakanud kartlikult Kalmu talu poole taganema, mispeale viirastus kadunud.
2) Üks Kalmu talu peremehi saaginud teise männi maha, ja teinud selle laudadest piimapütte. Aga kõik piim, mis ta nendesse pannud, läinud halvaks ja öösiti unes on käidud teda vaevamas ja kästud mänd omale kohale tagasi viia. Enne pole mees rahu saanud, kui lõhkunud pütid ja viinud tükid mahasaetud männi kännu juure tagasi, kust nad imelikul kombel ära kadunud.
Redigeeritud tekst
Rakke vallas Lahu külas Kalmu talu karjamaal keset noort metsa kasvab suur mänd. Varem olnud neid seal seal kaks. Vanasti olnud see koht matusepaigaks ja mände peetud pühadeks puudeks. Arvatakse, et sinna on maetud viimase suure katku ajal ja ka veel pärastpoole, sest kaevamised on näidanud, et on maetud kahekordselt. Ka olnud praeguse Kalmu talu rohtaia kohal kabel, mille alusmüüri jäänused veel praegu näha. Rahvasuus liiguvad ka selle paiga kohta mitmesuguseid jutte.
1) Vanasti olnud Lahu koolis õpetaja, kes armastanud õhtuti käia Kalmu talus kaarte mängimas. Ühel pimedal sügisõhtul Kalmult koju tulles näinud ta keset teed valgust. Lähemalt silmitsedes näinud ta seal altarit, milles seisnud õpetaja ja jutlustanud, kuna rahvas eemal maas istunud. Mees kohkunud väga ja hakanud kartlikult Kalmu talu poole taganema, mispeale viirastus kadunud.
2) Üks Kalmu talu peremehi saaginud teise männi maha ja teinud selle laudadest piimapütte. Aga kõik piim, mis ta nendesse pannud, läinud halvaks ja öösiti unes on käidud teda vaevamas ja kästud mänd omale kohale tagasi viia. Enne pole mees rahu saanud kui lõhkunud pütid ja viinud tükid mahasaetud männi kännu juure tagasi, kust nad imelikul kombel ära kadunud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16173
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 04.12.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 11.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:24
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala