Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 659/61 (4)
Täisviide ERA II 220, 659/61 (4) < Nõmmküla k., Metsa t. - Adele Matrov, Lahu algk. õpil. < vennalt, Paul Matrov, 26 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:659LK2:661Pala:4
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Paul Matrov koguja vend Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k., Metsa t.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k., Metsa t.
26 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Adele Matrov 1924 s 1924; Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik karistuspaik, kivi, mägi
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, topon
Jututüüp Nõmmküla Vangidemägi, varem Piinamägi - karistuspaik, varandus
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Vangidemägi, Piinamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Nõmmküla
ERA kood Koe026
Uus maakond Järva maakond
Tekst
Rakke vallas Nõmkülas on mägi, mida hüütakse Vangide mäeks. Sellel mäel piinatud vanasti inimeisi. Kui mõni inimene halba teinud, seotud ta vankri taha kinni ja sõidutatud mäest alla ja üles, kunni see surnud Mõnikord pandud jällegi tünni mille sisse löödud pikad naelad. Tünni veeretatud ühes inimesega mäest alla kunni see surnud. Samasse mäkke olla neid ka maetud. Kui mõni tüdruk \"kasuks\" läinud ja lapse ära tapnud, siis riputatud teda juukseid pidi selleks mäele seatud posti külge ja peksetud, kuni suri. Mäe sisse olla ka kulda peidetud, mille asukohta näitavat kivid, millede peale raiutud kanavarbaid ja riste. Kumbad otsad aga kulla asukohta näitavad seda ei teata. Pärastpoole ehitatud mäele vangla. Alguses kannud mägi Piinamäe nime, kuid vangla ehitamise järele hakati teda hüüdma Vangidemäeks, mille nime veel praegu kannab.
Redigeeritud tekst
Rakke vallas Nõmmkülas on mägi, mida hüütakse Vangide mäeks. Sellel mäel piinatud vanasti inimeisi. Kui mõni inimene halba teinud, seotud ta vankri taha kinni ja sõidutatud mäest alla ja üles, kunni see surnud. Mõnikord pandud jällegi tünni, mille sisse löödud pikad naelad. Tünni veeretatud ühes inimesega mäest alla, kunni see surnud. Samasse mäkke olla neid ka maetud. Kui mõni tüdruk \"kasuks\" läinud ja lapse ära tapnud, siis riputatud teda juukseid pidi selleks mäele seatud posti külge ja peksetud, kuni suri. Mäe sisse olla ka kulda peidetud, mille asukohta näitavat kivid, millede peale raiutud kanavarbaid ja riste. Kumbad otsad aga kulla asukohta näitavad, seda ei teata. Pärastpoole ehitatud mäele vangla. Alguses kannud mägi Piinamäe nime, kuid vangla ehitamise järele hakati teda hüüdma Vangidemäeks, mille nime veel praegu kannab.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16155
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 03.12.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 11.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala