Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 644/6 (21)
Täisviide ERA II 220, 644/6 (21) < Koeru khk., Väinjärve v., Nõmmküla - Ellen Sikkemäe < isalt, Martin Sikkemäe, 56 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:644LK2:646Pala:21
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik puu, talu, kalme
Muud märksõnad tabu
Žanr muist, u, topon
Jututüüp Lahu Kalmukuusik, Pühamänd - kalmistu, ei saa oksa võtta
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmukuusik, Kalmu t, Pühamänd
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Lahu
ERA kood Koe_Lahu_01 Koe020
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Lüpsikutoru ja puupütid.
Lahu külas, Kalmu talu krundil on üks kuusik, mida nimetatakse: \"Kalmu kuusikuks.\" Üle kuusiku ulatub suur mänd, mis on püha. Teda kutsutakse \"Pühamänniks\", seepärast, et sinna on maetud ennemalt surnuid. Kuusiku taga asub Kalmu talu.
Kord läinud Kalmu perenaine ja toonud Pühamänni juurest ühe kadaka oksa. Pannud selle lüpsikutorusse, kurna asemele, sest vanasti ei tuntud teist kurnamisviisi ja ega ei olnudki kurne. Aga kui ta murdnud, hakanud ta järel lendama üks valge tuvi. Tuvi olnud igal pool perenaisel järel. Läinud kus ta läinud. Karjunud ikka: \"Vii oks ära, vii oks ära!\" Perenaine pole enne linnust lahti saanud, kui viinud oksa tagasi, kust ta toonud.
Kord jällegi toonud peremees ühe männi, et sellest teha piimapütte. Kui pütid valmis saanud, olnud need ilusad ja kõlavad. Kohe proovitud panna piima hapnema. Aga kui piim olnud hapu, olnud ka piim halb. Ei kõlvanud kuhugi. Pealegi krigisenud pütid alati ja karjunud: \"Viige mind tagasi, viige mind tagasi!\" Alati teinud nad suurt kisa ja tüüdanud juba ära. Polnud muud pääle hakata, kui viidud pütilauad tagasi. Peremees löönud kirinal-kärinal pütid kildudeks ja viinud Pühamänni juurde.
Redigeeritud tekst
Lüpsikutoru ja puupütid.
Lahu külas Kalmu talu krundil on üks kuusik, mida nimetatakse: Kalmu kuusikuks. Üle kuusiku ulatub suur mänd, mis on püha. Teda kutsutakse Pühamänniks, seepärast, et sinna on maetud ennemalt surnuid. Kuusiku taga asub Kalmu talu.
Kord läinud Kalmu perenaine ja toonud Pühamänni juurest ühe kadaka oksa. Pannud selle lüpsikutorusse kurna asemele, sest vanasti ei tuntud teist kurnamisviisi ja ega ei olnudki kurne. Aga kui ta murdnud, hakanud ta järel lendama üks valge tuvi. Tuvi olnud igal pool perenaisel järel. Läinud, kus ta läinud. Karjunud ikka: \"Vii oks ära, vii oks ära!\" Perenaine pole enne linnust lahti saanud kui viinud oksa tagasi, kust ta toonud.
Kord jällegi toonud peremees ühe männi, et sellest teha piimapütte. Kui pütid valmis saanud, olnud need ilusad ja kõlavad. Kohe proovitud panna piima hapnema. Aga kui piim olnud hapu, olnud ka piim halb. Ei kõlvanud kuhugi. Pealegi krigisenud pütid alati ja karjunud: \"Viige mind tagasi, viige mind tagasi!\" Alati teinud nad suurt kisa ja tüüdanud juba ära. Polnud muud pääle hakata kui viidud pütilauad tagasi. Peremees löönud kirinal-kärinal pütid kildudeks ja viinud Pühamänni juurde.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 137
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16128
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 29.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 01.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 15.04.2013 00:11
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala