Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 639/40 (17)
Täisviide ERA II 220, 639/40 (17) < Koeru khk., Nõmmküla < Väinjärve v., Vahu kõrts - Ellen Sikkemäe, Lahu algk. õpil. < isalt, Martin Sikkemäe, 56 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:639LK2:640Pala:17
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik kirik, pelgupaik, soosaar
Muud märksõnad sõda
Žanr muist, topon
Jututüüp Kanamatsi küngas - soosaar, kirikuase
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kanamatsi küngas
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Preedi
Täpsem asukoht Kanamatsi rabas (Preedi rabas), vt 48734
ERA kood Koe014
Kaart 57D2
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
\"Kana-Matsi\" küngas.
Keset raba on aruküngas, mida nimetatakse \"Kana-Matsi\" künkaks. Seal on ka palju teisi arukünkaid, kuid need on kõik väiksemad. Küngas on piiratud suure paksu metsaga ja pehme rabaga. Enne vanasti olnud seal üks kirik ja seda kirikut pidanud üks Mats. Kirik olnud ka inimeste pelgupaigaks. Kui kodumaad rüüstanud suured sõjad, tapetud inimesi ja põletatud maju. Inimesed olnud hirmul ja ei teadnud kuhu minna. Nad jooksnud kõik suurtesse paksudesse metsadesse ja pehmedesse soodesse. Ka \"Kana-Matsi\" kirikusse läinud inimesed peitu, viies sinna ka oma varanduse. Kiriku juurde kaevatud suured augud, kuhu pandud kallim varandus. vaenlaste eest. Aga \"Kana-Matsi\" juurde olnud raske pääseda ja seepärast olnud hää peidu koht inimestele. Sinna mindud kahe lauaga. Visates ühe laua pori peale ja astudes siis sellele, võttes tagumise laua ja pannes jälle selle ette ja niimoodi kuni kirikuni. See raba olnud nii pehme, et vaevalt kandnud kana pääl. Sellest ongi teda hakatud hüüdma \"Kana-Matsi\" künkaks. Künka ümbrus on veel praegugi pehme, aga nii peme ta enam ei olevat. Praegugi võib veel oletada, et seal on olnud mingi ehitus. Varanduse kaevates, ei ole sealt suuremat leitud.
Redigeeritud tekst
Keset raba on aruküngas, mida nimetatakse Kana-Matsi künkaks. Seal on ka palju teisi arukünkaid, kuid need on kõik väiksemad. Küngas on piiratud suure paksu metsaga ja pehme rabaga. Ennevanasti olnud seal üks kirik ja seda kirikut pidanud üks Mats. Kirik olnud ka inimeste pelgupaigaks. Kui kodumaad rüüstanud suured sõjad, tapetud inimesi ja põletatud maju. Inimesed olnud hirmul ega teadnud, kuhu minna. Nad jooksnud kõik suurtesse paksudesse metsadesse ja pehmedesse soodesse. Ka Kana-Matsi kirikusse läinud inimesed peitu, viies sinna ka oma varanduse. Kiriku juurde kaevatud suured augud, kuhu pandud kallim varandus vaenlaste eest. Aga Kana-Matsi juurde olnud raske pääseda ja seepärast olnud hää peidukoht inimestele. Sinna mindud kahe lauaga. Visates ühe laua pori peale ja astudes siis sellele, võttes tagumise laua ja pannes jälle selle ette ja niimoodi kuni kirikuni. See raba olnud nii pehme, et vaevalt kandnud kana pääl. Sellest ongi teda hakatud hüüdma Kana-Matsi künkaks. Künka ümbrus on veel praegugi pehme, aga nii pehme ta enam ei olevat. Praegugi võib veel oletada, et seal on olnud mingi ehitus. Varandust kaevates ei ole sealt suuremat leitud.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 141
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16126
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 29.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 01.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 29.01.2013 12:20
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala