Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 629/30 (13)
Täisviide ERA II 220, 629/30 (13) < Koeru khk., Väinjärve v., Nõmmküla - Ellen Sikkemäe, Lahu algk. õpil. < Martin Sikkemäe, 56 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:629LK2:630Pala:13
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik küla
Žanr muist, topon, k
Jututüüp Sandiväsitaja küla - sant sureb väsimusest
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sandiväsitaja
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Vahuküla
Täpsem asukoht Vahuküla väljade taga
ERA kood Koe023
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Sandiväsitaja küla.
Küla, mis asub Vahuküla väljade taga, nimetatakse Sandiväsitaja külaks. Ta on väga lagund ja vana küla. Aga seal elanud lahked inimesed, palju lahkemad kui need rikkad olidki. Sääl läinud üks sant läbi küla. Ta olnud väga näljane ja enamasti alasti. Ainult püksid katnud tema reisi, kuid needki närutasid. Ei tea kas küla koerad lõhki kiskunud, või olid nad juba nii vanad. Seljas oli tal paigatud pluus, millel ei olnud ühtegi nööpi ees. Üle õla rippunud kott, just nagu karjapoisil. Seal sees tal ei olnud ühtegi leivaraasukest ja ta olnud näljast nõrkemas. Kuid suuri vaevu jõudnud ta külasse, kus koerad tahtnud teda murda. Aga oma suure-suure kepiga kepiga, mida ta vist kõigest jõust järele vedanud, peletas kõik koerad minema. Sant astus esimesse peresse, kus teda väga lahkesti vastu võetud. Antud kõiksugu kraami, nii et kott täis saanud. Sandil läinud meelest tänadagi. Ta tundnud end väga õnnelikuna, kui teekaldal sõi oma kõhu täis. Puhanud natuke aega ja siis hakanud jälle perest peresse käima. Ta kogunud niipalju riideid ja toidukraami, et pole suutnud enam ära viia. Istunud väljale maha, et puhata jalgu. Sääl aga tulnud kange uni ja ta jäänud magama. Aga olnud käre külm talv ja sant külmanud ära. Külarahvas väsitas sandi omade annetega. Sant pole jaksanud edasi minna ja jäänud väljale. Seepärast kutsutakse seda (sandi) küla \\\"Sandiväsitaja külaks\\\".
Redigeeritud tekst
Sandiväsitaja küla.
Küla, mis asub Vahuküla väljade taga, nimetatakse Sandiväsitaja külaks. Ta on väga lagund ja vana küla. Aga seal elanud lahked inimesed, palju lahkemad kui need rikkad olidki. Sääl läinud üks sant läbi küla. Ta olnud väga näljane ja enamasti alasti. Ainult püksid katnud tema reisi, kuid needki närutasid. Ei tea, kas küla koerad lõhki kiskunud või olid nad juba nii vanad. Seljas oli tal paigatud pluus, millel ei olnud ühtegi nööpi ees. Üle õla rippunud kott, just nagu karjapoisil. Seal sees tal ei olnud ühtegi leivaraasukest ja ta olnud näljast nõrkemas. Kuid suuri vaevu jõudnud ta külasse, kus koerad tahtnud teda murda. Aga oma suure-suure kepiga, mida ta vist kõigest jõust järele vedanud, peletas kõik koerad minema. Sant astus esimesse peresse, kus teda väga lahkesti vastu võetud. Antud kõiksugu kraami, nii et kott täis saanud. Sandil läinud meelest tänadagi. Ta tundnud end väga õnnelikuna, kui teekaldal sõi oma kõhu täis. Puhanud natuke aega ja siis hakanud jälle perest peresse käima. Ta kogunud nii palju riideid ja toidukraami, et pole suutnud enam ära viia. Istunud väljale maha, et puhata jalgu. Sääl aga tulnud kange uni ja ta jäänud magama. Aga olnud käre külm talv ja sant külmanud ära. Külarahvas väsitas sandi omade annetega. Sant pole jaksanud edasi minna ja jäänud väljale. Seepärast kutsutakse seda küla Sandiväsitaja külaks.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 150
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16124
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 29.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 01.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 11.02.2013 18:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala