Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 617/8 (4)
Täisviide ERA II 220, 617/8 (4) < Koeru khk., Nõmmküla - Ellen Sikkemäe, Lahu algk. õpil. < isalt, Martin Sikkemäe, 56 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:617LK2:618Pala:4
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased vaimolend
Žanr muist, üh
Jututüüp Alemäel vaimud, hääled - mees end üles poond
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Alemägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Preedi
Täpsem asukoht Alemägi Umbra karjamaal
ERA kood Koe028
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Märkus EKIKN koe eki1 a-d [46] (20483) seljandik Preedi asunduse kirdeosas, Preedi ja Kõpsta piiril.
Koht 2
Objekti nimetus Preedi mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Preedi
ERA kood Koe012
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Uus vald Rakke vald
Tekst
Põrikas.
Preedi mõisas käinud üks Põrika nimeline mees, teomeheks. Ta olnud väga vaene mees. Tal olnud väike naine, üks lehm ja üks väikene pajakene. Selle sees keetnud naisuke omale ja oma mehele süüa. Ühel aastal olnud Preedi mõisa loomadel kange punataud. Loomi surnud karjade kaupa maha ja mõis hakkas vaeseks jääma. Siis jäänud ka Põrika lehmakene punataudi ja surnud viimaks ära. Naisuke leinas lehma väga ja nad olid mõlemad lõppemas. Nende toetaja oli surnud. Mees käis ikkagi mõisas teol. Sealt ei saanud ta midagi.
Ühel õhtul kui mees koju tulnud, näinud ta, et naisuke oli teinud pajakese puruks. See olnud veel nende ainuke varandus. Mees ei ole sõnagi rääkinud. Tulnud uksest välja ja läinud Alemäele, mis asub Nõmmkülas, Umbra karjamaal ja on kaetud paksu sarapuumetsaga. Seal kahe kuuse vahel poonud ta end ülesse, seepärast et naisuke teinud pajakese katki.
Sealt mäelt läheb tee läbi, kus käidud mõisas teol, sest olnud poole otsem. Aga peale Põrika surma nähtud seal vaimusid, ikka järel jooksmas ja karjumas: \"Uh, uh, huuuu!\" Ja selle kuuse otsas kus Põrikas poonud, olnud alati üks hall lind ja saputanud tiibu, ning silmad põlenud peas. Huiganud ikka: \"Uhuuu, uhuuuu!\" Õhtuti kostnud põesastest sahistamist ja sammude müdinaid.
Redigeeritud tekst
Preedi mõisas käinud üks Põrika-nimeline mees teomeheks. Ta olnud väga vaene mees. Tal olnud väike naine, üks lehm ja üks väikene pajakene. Selle sees keetnud naisuke omale ja oma mehele süüa. Ühel aastal olnud Preedi mõisa loomadel kange punataud. Loomi surnud karjade kaupa maha ja mõis hakkas vaeseks jääma. Siis jäänud ka Põrika lehmakene punataudi ja surnud viimaks ära. Naisuke leinas lehma väga ja nad olid mõlemad lõppemas. Nende toetaja oli surnud. Mees käis ikkagi mõisas teol. Sealt ei saanud ta midagi.
Ühel õhtul, kui mees koju tulnud, näinud ta, et naisuke oli teinud pajakese puruks. See olnud veel nende ainuke varandus. Mees ei ole sõnagi rääkinud. Tulnud uksest välja ja läinud Alemäele, mis asub Nõmmkülas Umbra karjamaal ja on kaetud paksu sarapuumetsaga. Seal kahe kuuse vahel poonud ta end ülesse, seepärast, et naisuke teinud pajakese katki.
Sealt mäelt läheb tee läbi, kus käidud mõisas teol, sest olnud poole otsem. Aga peale Põrika surma nähtud seal vaimusid, ikka järel jooksmas ja karjumas: \"Uh, uh, huuuu!\" Ja selle kuuse otsas, kus Põrikas poonud, olnud alati üks hall lind ja saputanud tiibu ning silmad põlenud peas. Huiganud ikka: \"Uhuuu, uhuuuu!\" Õhtuti kostnud põesastest sahistamist ja sammude müdinaid.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 137
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16111
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 29.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 01.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 15.04.2013 17:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala