Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 477/80 (2)
Täisviide ERA II 220, 477/80 (2) < Koeru khk - Elmar Kivik, Koeru algk 5. kl õpil (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:477LK2:480Pala:2
Kogumisaasta(d) 1939
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Elmar Kivik Koeru algk 5. kl õpil
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased vaimolend, jumalus
Muud märksõnad sõda
Žanr muist, u
Jututüüp Kuusnale mäkke kuldvasikas peidetud - annab pähkliõnne, kooskäimiskoht, jaanitulekoht
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kurnuküngas??
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Järva-Jaani
Vana vald Väinjärve
Vana küla Kuusna
Täpsem asukoht Kuusna k, hr Kluusti krundil
ERA kood JJn_Salutaguse_01 JJn105
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Uus küla Kuusna
Tekst
Jutt mäest.
Meie ligidal, Kuusna külas, asub mägi, millest räägitakse, et seal sees peituvat kuldvasikas, mis sinna on maetud. Rahva-jutt räägib sellest järgmist:
Kunagi vanal ajal olnud rahva käes kuldvasikas. Et aga tulnud suured ja pikad sõjad, peitnud rahvas teda ühte ja teise kohta. Teda ei juletud aga ühes kohas seista lasta, kartes, et keegi ta varastab, sest kuld on ju kallis ja igaüks oleks vasikat endale tahtnud. Siis ainult pühapäiviti toodud kuldvasikas välja ja palutud teda, et ta rahvast aitaks. Siis nähtud häid- ja kurje vaime sõdimas: kord võitnud head, kord kurjad vaimud. Kui aga ikka ja ikka uusi sõjamehi tulnud ja kui viimaks asunud juba igasse majja sõdurid, pole enam saadud kuldvasikat ringi paigutada ega vaatamaski käia, palumisega polevat juttugi olnud. Seda rohkem kartma hakatud. Viimaks oli otsustatud kuldvasikas viia kindlamasse paika. Et aga olid sõdurid maal, siis ei saadud seda niipea teha. Viimaks oli rahval paras aeg teda maha matta. Leitud üks küngas parajaks paigaks, kus maa olnud krõbestikuline ja kus kasvanud pähklipõõsad peal. Nende juurte alla otsustatud kuldvasikas matta. Ühel päeval öelnud külatark rahvale, et täna peame matma, sest homme võivad tulla jälle uued sõdurid majadesse. Siis maetud kuldvasikas leitud künkasse. Kus kohta, seda teadsid ainult ta pooldajad. Et aga sel sügisel seal künkal hea pähkli-õnn olnud, siis tekkinud jutt, et kuldvasikas andvat maale rammu. Et vaimud käivad seal pähklikoori värvimas, siis läikivat need seal rohkem kui harilikult. Ka praegugi on seal igal aastal rahuldav pähklisaak.
Et ennem oli seal künkal olnud kooskäimise-koht, siis käiakse praegugi veel seal mai- ja jaanituld põletamas, olgugi et kuldvasika juttu ei usuta. Vanemate inimeste seas levib veel nüüdki see (koht) jutt.
Mäe asukoht: Järvamaal, Väinjärve vallas hra Kluusti krundil.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 16078
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 27.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 01.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:23
Viimati muudetud 15.04.2013 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala