Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 39, 408/10 (528)
Täisviide H II 39, 408/10 (528) < Koeru khk. - Hans Anton Schults < ühe vana taadi suust (1892)
Viite osad Kogu:H IIKöide:39LK1:408LK2:410Pala:528
Kogumisaasta(d) 1892
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Anton Schults
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik linnamägi
Tegelased röövel, nõid/ravija
Žanr muist
Jututüüp Röövlite eest maetud kuld, hõbe linnamäkke, Valila nõid muutnud röövlid raudkivideks Valila orus.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Valila küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Valila
ERA kood Koe065
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Koht 2
Objekti nimetus Merja linnamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Palsu
ERA kood Koe_Merja_02 Koe055
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Vanal aal, tuld, ühe koha suur hulk röövlid, Ohuvere külasse, röövima. Ohuvere, küla mehed, võtt, kerved, ja nuiad, kätte, ja läind, Palsu kople otsa, väilale röövlitte vasta, sõdima. Sõda hakkand, kohe piale. Üks mees korjad kõigilt ,peredest raha, ja vara ära, ja läind, naistega, ja väätima lastega, Palsu kople taha, rabasse, Julgemad, naised, ja tüdrukud, kis metsa ei ole joost, need võtt endille koa, tapmesse riistad kätte, ja läind mehi appi, Röövlisi old pailu rohkem, ja Ohuvere küla mehed, taganend, eest ära, Palsu pere õue, Röövlid tuld ühte puhku järele, ja pand kõik hooned põlema. Mehed, ja naised, kis veel, elus old, need läind Palsu tuppa, ja pand uksed, seestpoolt, kõbasti kinni. Röövlid pist tua pialt põlema, ja põletand, naad siis kõige tuaga ära, aga röövlite alla ei ole naad endid heit. Röövlid riisund, loomad ja villa varanduse kõik ära, ja läind edasi.
Siis põletand Keari, ja Madise pered ära. ja Leppajaagu, talu, ja läind siis Jmmuta, ja Metstaguse külasid ära põletama, ja röövima, ja otsind, raha, ja loomi taga. Aga Jmmuta, ja Metstaguse, küla mehed, saat juba enne ammugi, Villa, ja loomad, ja naised, ja lapsed, Metsa varjule, röövlite eest ära. Ja läind siis, ja viind. Vallila, ja Linna mää targadelle, käsu, et röövlid, tulemas on. Vallila, ja Linna mää targad, matt, kulla, ja õbeda, ja pühad raamatud, linna mää alla maha, lausund, mää piale, ja see varandus, jäänd sinna, mää alla, tänna päävani. Sest aast, hüitama seda mäge, \\\"Linna mägi\\\". täna päävani.
Röövlid, läind ka Vallila küla, ära häävitama, aga Jmmuta, Metstaguse, Valila, Abaja, ja Merja küla mehed, läind Vallila orusse, raud röövlite vasta, sõdima, aga võit kippund, raud=riide meeste kätte jääma. Siis, Vallila Tark, needind, Viie kõie surrema Jumala nime juures, raud röövlid, Valila oruse, raud kibideks: Siis saand, see kord röövlitest lahti. Sest aas olemagi see suur, raud=kibi murd, Vallila orus.
Ühe vana Taadi suust
H II 39,408/10 (528) - Koeru - Hans Anton Schults (1892).
Redigeeritud tekst
Vanal aal tuld ühe koha suur hulk röövlid Ohuvere külasse röövima. Ohuvere küla mehed võtt kerved ja nuiad kätte ja läind Palsu kople otsa väilale röövlitte vasta sõdima. Sõda hakkand kohe piale. Üks mees korjad kõigilt peredest raha ja vara ära ja läind naistega ja väätima lastega Palsu kople taha rabasse. Julgemad naised ja tüdrukud, kis metsa ei ole joost, need võtt endille koa tapmesse riistad kätte ja läind mehi appi. Röövlisi old pailu rohkem ja Ohuvere küla mehed taganend eest ära Palsu pere õue. Röövlid tuld ühte puhku järele ja pand kõik hooned põlema. Mehed ja naised, kis veel elus old, need läind Palsu tuppa ja pand uksed seestpoolt kõbasti kinni. Röövlid pist tua pialt põlema ja põletand naad siis kõige tuaga ära, aga röövlite alla ei ole naad endid heit. Röövlid riisund loomad ja villa varanduse kõik ära ja läind edasi.
Siis põletand Keari ja Madise pered ära ja Leppajaagu talu ja läind siis Immuta ja Metstaguse külasid ära põletama ja röövima ja otsind raha ja loomi taga. Aga Immuta ja Metstaguse küla mehed saat juba enne ammugi vilja ja loomad ja naised ja lapsed metsa varjule, röövlite eest ära. Ja läind siis ja viind Vallila ja Linna mää targadelle käsu, et röövlid tulemas on. Vallila ja Linna mää targad matt kulla ja õbeda ja pühad raamatud linna mää alla maha, lausund mää piale ja see varandus jäänd sinna mää alla tänna päävani. Sest aast hüitama seda mäge Linna mägi täna päävani.
Röövlid läind ka Vallila küla ära häävitama, aga Immuta, Metstaguse, Valila, Abaja ja Merja küla mehed läind Vallila orusse raud röövlite vasta sõdima, aga võit kippund raud-riide meeste kätte jääma. Siis Vallila Tark needind viie kõige suurema Jumala nime juures raud röövlid Valila oruse raud kibideks. Siis saand see kord röövlitest lahti. Sest aast olemagi see suur raud-kibi murd Vallila orus.
Ühe vana Taadi suust
H II 39,408/10 (528) - Koeru - Hans Anton Schults (1892).
Lisaandmed
Tekstimärkus skaneeritud
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15986
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 25.02.2003
Kontrollija Eve Valper
Lisatud 20.06.2012 17:22
Viimati muudetud 09.08.2013 14:19
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 39
Säilik ERA-10347-50838-86801
Pala ERA-13220-51534-69045