Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 395/8 (1)
Täisviide ERA II 220, 395/8 (1) < Koeru khk., Ramma k., Tasi t. - Olev Prits, Karinu algk. õpil. < isalt, Jakob Prits, 61 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:395LK2:398Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jakob Prits koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Ramma k., Tasi t.
Viljandimaa, Põltsamaa, Rutikvere v., Rutikvere k.
61 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Olev Prits 1925 s 1925, Karinu algkooli 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik kalme, leid, mägi, kivirist
Žanr arh, joon, andm
Jututüüp Rammal mäest tulnud luid, kaks kirjadega paeristi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus kiviristid
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Ramma
Täpsem asukoht Ramma-Koeru teest vasakul, J. Jürma ja J. Bocki heinamaal
ERA kood Koe085
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Ramma külast käib läbi piki heinamaad mingisugune mäeahelik. Sellest mäeahelikust on kohalikkude inimeste jutu järgi ilmsiks tulnud inimeste luid. Mäeahelikul asuvad ka kaks paekivist risti Ristide iga ei tea kohalikud elanikud kindlaks määrata, kuna arvatavasti on nad mõne vanema sõja aegsed. Ristide täpne asukoht on Rammalt Koeru mineva tee vasakpoolsel äärel. Üks neist asub J. Jürma heinamaal ja teine J. Bocki heinamaal. Ristid pole ka täpsalt ühe suurused. Üks on ilma mingi kirjata ja umbes 1 meetrit kõrge. Teine rist aga on 1,5 meetrit kõrge. Ja tal peitub mingi võõrkeelsete tähtedega kiri, mille ligikaudsed tähtkujud olen püüdnud siia vihku tuua. Suurem rist pole ka kohaliku taluperemehe J. Jürma leiu järgi asunud täiesti püsti, vaid küljeli. Peremees ajanud ta siis ise uuesti püsti. Praegu aga on J. Jürma toonud risti umbes 15 - 20 meetrit sellest tõelikust kohast eemale tee äärde, sest heinamaa künti üles. Asukoht on aga tal siiski veel täpsalt teada. Ristil on aga teine haru ära tulnud, kuid see pandi jällegi peremehe poolt traadiga kinni.

lk 397 \"Ristil leiduva kirja esimene rida.\" + suur joonistus; lk 398 \"Ristide kujud\" + suur joonistus
Redigeeritud tekst
Ramma külast käib läbi piki heinamaad mingisugune mäeahelik. Sellest mäeahelikust on kohalikkude inimeste jutu järgi ilmsiks tulnud inimeste luid. Mäeahelikul asuvad ka kaks paekivist risti. Ristide iga ei tea kohalikud elanikud kindlaks määrata, kuna arvatavasti on nad mõne vanema sõja aegsed. Ristide täpne asukoht on Rammalt Koeru mineva tee vasakpoolsel äärel. Üks neist asub J. Jürma heinamaal ja teine J. Bocki heinamaal. Ristid pole ka täpsalt ühesuurused. Üks on ilma mingi kirjata ja umbes üks meeter kõrge. Teine rist aga on 1,5 meetrit kõrge ja tal peitub mingi võõrkeelsete tähtedega kiri. Suurem rist pole ka kohaliku taluperemehe J. Jürma leiu järgi asunud täiesti püsti, vaid küljeli. Peremees ajanud ta siis ise uuesti püsti. Praegu aga on J. Jürma toonud risti umbes 15-20 meetrit selle tõelikust kohast eemale tee äärde, sest heinamaa künti üles. Asukoht on aga tal siiski veel täpsalt teada. Ristil on teine haru ära tulnud, kuid see pandi jällegi peremehe poolt traadiga kinni.
Lisaandmed
Tekstimärkus lk 397 \"Ristil leiduva kirja esimene rida.\" + suur joonistus; lk 398 \"Ristide kujud\" + suur joonistus
Kirjandus Arad veed ja salateed, 132
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15982
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 21.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 30.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:22
Viimati muudetud 15.04.2013 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala