Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 39, 96/7 (211)
Täisviide H II 39, 96/7 (211) < Koeru khk. - Hans Anton Schults (1890/93)
Viite osad Kogu:H IIKöide:39LK1:96LK2:97Pala:211
Kogumisaasta(d) 1890, 1893
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Anton Schults
Päritolumärkus ühe vana taadi juttustus
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik kirik, linnamägi
Žanr muist
Jututüüp Kirik linnamäe sees
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Linnamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Koeru
Vana küla Merja
Täpsem asukoht Asukoht on märgitud jutus 210: kuidas sõja saabudes viisid Valila ja Merja küla hiietargad oma pühad raamatud Linnamäele ja lausund mäe neile peale
ERA kood Koe_Merja_02 Koe055
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Teine jutt Linna määst on nanda.
Vanal aal on sial kohas kus Linna mägi paeergu on, üks linn, ja üks suur püha kirik old. ükskord ühe suure sõia aal ei ole linna rahvas jõund änam, röövlitte vasta sõdida, siis läind mehed, naised, ja lapsed, kõik sinna kirikusse kokku. Ja tark lugend mää nende üle varjuks. Ja see kirik on kõige raamatude, ja kõige kraamiga, ja nende inimestega, sinna mää alla jäänd. Sest aast hakkatud seda mäge \"linna määks\" huitama. Ja iga seitsme aast takka, löödama sial, mää sees, Jaani laub öösse, kiriku kella, ja inimesed laulma. Laulu elin kostma nii selgesti maa piale välla, ja kella löömine. Vanad inimesed on enne, alati, iga seitsme aast takka Iga Jaani laub öössi sial (linna) mää ots kuulamas käind.
Ühekorra, old mää külle pialt, uks lahti, ja üks vana mees läind õige sisse vaatama, mää sees old maiasid, ja kirik old kesk mäge ja inimesed seist kõik kirikus püsti, ja lauld, kiriku ühe seina jaar old kohe raamatuid, pinus täis, ja kaks meest kirjutand aga ühte lugu edasi. Vanamees pöörand ümmer, ja tuld jälle mää seest välla, saand aga tema välla astund, kohe voond mägi jälle kokku, ja põle ust old, ega kedagi muud kui pallas mää külg, ja inimeste laulu kõlin kost veel mää seest välla, põle muud enam kedagi old.
(Täh... See Linna mägi, kellest need juttud on, ei ole mitte vanad kantsi, või kindluste asemed, ega ole ka mõni vana aegne pattarei, vaid see linna mägi on ümmargune, ja sile, ja kõrge, nägu muna, muud tähtjust põle mina tema juurest leind.
Redigeeritud tekst
Teine jutt Linna määst on nanda.
Vanal aal on sial kohas, kus Linna mägi paeergu on, üks linn ja üks suur püha kirik old. Ükskord ühe suure sõia aal ei ole linna rahvas jõund änam röövlitte vasta sõdida, siis läind mehed, naised ja lapsed kõik sinna kirikusse kokku. Ja tark lugend mää nende üle varjuks. Ja see kirik on kõige raamatude ja kõige kraamiga ja nende inimestega sinna mää alla jäänd. Sest aast hakkatud seda mäge Linna määks hüitama. Ja iga seitsme aast takka löödama sial mää sees Jaani laub öösse kiriku kella ja inimesed laulma. Laulu elin kostma nii selgesti maa piale välla ja kella löömine. Vanad inimesed on enne alati, iga seitsme aast takka Iga Jaani laub öössi sial (Linna) mää ots kuulamas käind.
Ühekorra old mää külle pialt uks lahti ja üks vana mees läind õige sisse vaatama. Mää sees old maiasid ja kirik old kesk mäge ja inimesed seist kõik kirikus püsti ja lauld, kiriku ühe seina jaar old kohe raamatuid pinus täis ja kaks meest kirjutand aga ühte lugu edasi. Vanamees pöörand ümmer ja tuld jälle mää seest välla, saand aga tema välla astund, kohe vaond mägi jälle kokku ja põle ust old ega kedagi muud, kui pallas mää külg ja inimeste laulu kõlin kost veel mää seest välla, põle muud enam kedagi old.
(Täh... See Linna mägi, kellest need juttud on, ei ole mitte vanad kantsi või kindluste asemed ega ole ka mõni vana aegne pattarei, vaid see linna mägi on ümmargune ja sile ja kõrge nägu muna, muud tähtjust põle mina tema juurest leind.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15923
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 19.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:22
Viimati muudetud 30.09.2014 14:13
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 39
Säilik ERA-10347-50838-86801
Pala ERA-13220-52112-06797