Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 11, 406/7 (12)
Täisviide RKM II 11, 406/7 (12) < Simuna khk., Rakke v., Liigvalla k. - Herbert Sallu, Karinu Mittetäieliku KK õpil. < Erna Kase, 62 a. (1947)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:11LK1:406LK2:407Pala:12
Kogumisaasta(d) 1947
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Erna Kase Virumaa, Simuna, Rakke v., Liigvalla k.
62 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Herbert Sallu 14 a, Karinu Mittetäieliku Keskkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik kivi
Žanr muist
Jututüüp Orjakivil haihtunud mõisahärra karistuse eest põgenenud ori õhku, kivile jäänud orjast vaid kaks jalajälge ning teda taga ajanud koerast üks käpajälg
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Orjakivi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Rakke
Vana küla Liigvalla
ERA kood Koe_Liigvalla_01 Koe100
Uus küla Liigvalla
Tekst
Vanasti elanud Liigvalla mõisas kuri mõisahärra, kes peksnud armuta orje iga väiksemagi eksimise eest.
Kord oli üks ori mõisas rehel käies otri tasku pannud. Mõisahärra saanud sellest teada ja käskinud orja enese ette tuua. Ori teadis, mis teda ootab ja põgenenud metsa. Kui mõisahärra seda kuulnud, hakanud orja taga ajama.
Ori jooksnud vahepeal sügavasse metsa. Jõudnud kivii juurde, mille peale istunud. Äkki kuuleb ta koerte haukumist ja inimeste kisa. Kohe saab ta aru, et teda taga aetakse. Ori hakkab jumalat paluma, et jumal ta päästaks. Koerad ja inimesed jõudnud juba üsna kivi äärde. Üks koer tahtnudki juba orjale kallale karata, saanud juba ühe käpa kivilegi, kui korraga surnult tagasi langenud. Ori olnud aga kivilt kadunud. Ainult kaks sügavat jälge on orjast kivisse jäänud ja üks koera käpajälg tagaajajast koerast.
Sellest ajast peale on seda kivi hakatud kutsuma orjakiviks. Seda kivi võib veel tänapäevalgi näha.
Redigeeritud tekst
Vanasti elanud Liigvalla mõisas kuri mõisahärra, kes peksnud armuta orje iga väiksemagi eksimise eest. Kord oli üks ori mõisas rehel käies otri tasku pannud. Mõisahärra saanud sellest teada ja käskinud orja enese ette tuua. Ori teadis, mis teda ootab ja põgenenud metsa. Kui mõisahärra seda kuulnud, hakanud orja taga ajama.
Ori jooksnud vahepeal sügavasse metsa. Jõudnud kivi juurde, mille peale istunud. Äkki kuuleb ta koerte haukumist ja inimeste kisa. Kohe saab ta aru, et teda taga aetakse. Ori hakkab Jumalat paluma, et Jumal ta päästaks. Koerad ja inimesed jõudnud juba üsna kivi äärde. Üks koer tahtnudki juba orjale kallale karata, saanud juba ühe käpa kivilegi, kui korraga surnult tagasi langenud. Ori olnud aga kivilt kadunud. Ainult kaks sügavat jälge on orjast kivisse jäänud ja üks koera käpajälg tagaajajast koerast.
Sellest ajast peale on seda kivi hakatud kutsuma Orjakiviks. Seda kivi võib veel tänapäevalgi näha.
Lisaandmed
Kirjandus Arad veed ja salateed, 135
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15789
Sisestaja Ülle Niin
Sisestuskuupäev 07.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:21
Viimati muudetud 15.04.2013 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 11
Säilik
Pala