Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 13, 398/9 (6)
Täisviide H II 13, 398/9 (6) < Koeru khk., Laaneotsa k. < Pilistvere khk., Kirivere k. - Johannes Eduard Erme (1888)
Viite osad Kogu:H IIKöide:13LK1:398LK2:399Pala:6
Kogumisaasta(d) 1888
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Johannes Eduard Erme 1864 s. 1864 Pilistvere khk. Kõo v. Kirivere k., 1872 aastast Koeru khk. Pädaniku mõisa, õppind Päinurme Vaali koolis ja Merja küla koolis, kingsepa ametis Koeru ligidal Laneotsas
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Muud märksõnad tabu
Žanr muist
Jututüüp Seitse poega läheb kirikusse ja kirik vajub maa sisse; koerad leiavad metsast kiriku
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Koeru
Vana küla Koeru
ERA kood Koe_Koeru_01 Koe001
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Koeru kirik.
Kus praegu Koeru kirik seisab, ei olla ta mitte sinna ehitud, vaid on hoopis Veike Maarja kiriku lähetal seisnud, ni et teine Suure Maarja teine Veike Maarja hüütud. Seal ligidal Suure Maarja kirikkonnas elanud üks isa kellel seitse täie hialist poega olnud. Aga vana juttu järele kartes, kui seitse täis kasvanud poega kodu on, pidada õnetust tulema, pannd ta paar poega Veike Maarja kirikonda teenima. et nad mitte ühes kirikonnas ei oleks ja õnnetust ei juhtuks. Ometi juhtus aga ühel püha päeval et kõik seitse venda Suure Maarja kiriku läksivad, ilma et nad ise oleksid teadnudki. vaevalt kiriku saades akas ka kirik kõikuma ja vabisema, rahvas jooksis hirmuga välja ja enne, kui aru saivad, oli kirik rahva silma eest kadunud ja mää küngas asemel. Kirik oli moa alla vajunud ja mägi tekkis märkiks asemelle, kiriku aset kaitsema. Ni sulasivad need kaks kirikkonda üheks Veike Maarja kihel konnaks. - Kaua aja pärast juhtus üks Veike Maarja Mõisa härra põdra taga ajades ika sügavamale metsa sisse, vimaks kadus põdra kõige koertega ära. härra ei teadnud kuhu poole pöörata, äkitselt kuulis ta koerte aukumist ta arvas ehk on koerad jälle Põdra jäljed kätte sanud ja kihutas ruttuga sinna poole, aga ligemalle saades nägi ta et koerad ühe suure mää ees aukusivad, järele vaatates leidis ta selle ühe kiriku olema, mis paksus tihnikus koirohtudega üle ültse kaetud oli. Jutt leitud kirikust tungis kärmesti laiale ja vanemd inimesed tundsid ta Suure Maarja kiriku olema. Leidja soovi peale pandi ta nimi Koirohu kirik, mis hiljem Koeru muudeti. Saksa keeli saab ta praegu Marien Magdalenen nimetud, mis Eesti keeli Maarja Mahtaleena ehk suure Maarja tähendab. Rahva suust koku korjad Ed Erme.
Tähendus: Mõned ütlevad ka, et selle pärast Koeru on, et koerad ta metsa seest leidnud ja mis koera tähendab.
Redigeeritud tekst
Koeru kirik.
Kus praegu Koeru kirik seisab, ei olla ta mitte sinna ehitud, vaid on hoopis Veike Maarja kiriku lähetal seisnud, ni et teine Suure Maarja teine Veike Maarja hüütud. Seal ligidal Suure Maarja kirikkonnas elanud üks isa, kellel seitse täie hialist poega olnud. Aga vana juttu järele kartes, kui seitse täis kasvanud poega kodu on, pidada õnetust tulema, pannd ta paar poega Veike Maarja kirikonda teenima, et nad mitte ühes kirikonnas ei oleks ja õnnetust ei juhtuks. Ometi juhtus aga ühel püha päeval, et kõik seitse venda Suure Maarja kiriku läksivad, ilma et nad ise oleksid teadnudki. Vaevalt kiriku saades akas ka kirik kõikuma ja vabisema, rahvas jooksis hirmuga välja ja enne kui aru saivad, oli kirik rahva silma eest kadunud ja mää küngas asemel. Kirik oli moa alla vajunud ja mägi tekkis märkiks asemelle, kiriku aset kaitsema. Ni sulasivad need kaks kirikkonda üheks Veike Maarja kihelkonnaks.
Kaua aja pärast juhtus üks Veike Maarja mõisa härra põdra taga ajades ika sügavamale metsa sisse, vimaks kadus põdra kõige koertega ära. Härra ei teadnud, kuhu poole pöörata, äkitselt kuulis ta koerte aukumist. Ta arvas, ehk on koerad jälle põdra jäljed kätte sanud ja kihutas ruttuga sinna poole, aga ligemalle saades nägi ta, et koerad ühe suure mää ees aukusivad. Järele vaatates leidis ta selle ühe kiriku olema, mis paksus tihnikus koirohtudega üle ültse kaetud oli. Jutt leitud kirikust tungis kärmesti laiale ja vanemd inimesed tundsid ta Suure Maarja kiriku olema. Leidja soovi peale pandi ta nimi Koirohu kirik, mis hiljem Koeru muudeti. Saksa keeli saab ta praegu Marien Magdalenen nimetud, mis Eesti keeli Maarja Mahtaleena ehk Suure Maarja tähendab.
Rahva suust koku korjand Ed. Erme.
Tähendus: Mõned ütlevad ka, et selle pärast Koeru on, et koerad ta metsa seest leidnud ja mis koera tähendab.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15741
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 04.11.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 08.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:20
Viimati muudetud 08.08.2013 15:50
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 13
Säilik ERA-10335-63593-68706
Pala ERA-13219-56999-50440