Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 221, 99 (5)
Täisviide ERA II 221, 99 (5) < Anna khk., Ees-Võõbu k. - Maimu Tuur, Lanja Lillemäe, Aada Tõnisson, Purdi algk. õpil.-d < Anna Sark, 75 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:221LK1:99LK2:Pala:5
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Anna Sark Järvamaa, Anna, Anna v., Ees-Võõbu k.
75 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Maimu Tuur 14 a., Purdi algkooli õpilane
Lanja Lillemäe 14 a., Purdi algkooli õpilane
Aada Tõnisson Purdi algkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik mõis
Tegelased vaimolend
Žanr muist, u
Jututüüp Norra mõisas piinamistuba, mõisaomanik kummitab
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Norra mõis
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Norra
ERA kood Koe035
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Koeru kihelkonnas Norra mõisa omanik olnud väga kuulus oma inimeste piinamisega. Ta olnud toores orjade vastu, kes teda kuidagi pahandanud või julgenud vastu hakata. Need lasknud ta pinkide külge siduda ja peksta veriseks.. Olla lõigatud isegi rihmasid inimeste seljast. Piinamiseks olnud eriti kohastatud ükstuba, kus ka piinariistad seisnud. Ümbruse rahvas teadnud kõneleda, et ööseti olnud mõisast sagedasti kuulda piinatavate nuttu ja hoigeid. Hiljem aga olnud näha kodukäijaid, ke käinud mõisahärrat hirmutamas, ega pole andnud talle kusagil rahu. Suure hirmu all lõiganud siis härra viimaks ise läbi oma kõri. Sellest on möödunud 70 aastat, kui nüüd käia härra ise sääl kodukäijana. Viimasena on teda näinud Soosaare talu peremees. Peremees läinud kord jahile. Mõisahärra tulnudki talle kodukäijana vastu ja peremees ei lähe enam kunagi jahile, sest kodukäia keelanud temal jahilkäimise.
Redigeeritud tekst
Koeru kihelkonnas Norra mõisa omanik olnud väga kuulus oma inimeste piinamisega. Ta olnud toores orjade vastu, kes teda kuidagi pahandanud või julgenud vastu hakata. Need lasknud ta pinkide külge siduda ja peksta veriseks. Olla lõigatud isegi rihmasid inimeste seljast. Piinamiseks olnud eriti kohastatud üks tuba, kus ka piinariistad seisnud. Ümbruse rahvas teadnud kõneleda, et ööseti olnud mõisast sagedasti kuulda piinatavate nuttu ja hoigeid. Hiljem aga olnud näha kodukäijaid, kes käinud mõisahärrat hirmutamas ega pole andnud talle kusagil rahu. Suure hirmu all lõiganud siis härra viimaks ise läbi oma kõri. Sellest on möödunud 70 aastat, kui nüüd käia härra ise sääl kodukäijana. Viimasena on teda näinud Soosaare talu peremees. Peremees läinud kord jahile. Mõisahärra tulnudki talle kodukäijana vastu ja peremees ei lähe enam kunagi jahile, sest kodukäija keelanud temal jahilkäimise.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15678
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 29.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 05.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:20
Viimati muudetud 15.04.2013 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 221
Säilik
Pala