Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 298, 34/6 (25)
Täisviide
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:298LK1:34LK2:36Pala:25
Kogumisaasta(d) 1939, 1941
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaan Viidebaum alaline elanik, vana taluperemees Järvamaa, Peetri, Mäo v., Nurmsi k., Jalapuu t.
s. 1867
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Richard Viidalepp
Teksti sisu
Objekti liik talu, tänav, põld, küla
Žanr andm
Jututüüp Nurmsi küla ajaloost, talude nimed; Näki talu Põlendvälja põld; kirikutee Jalapuu juurest Pikalepiku juurde jne
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Nurmsi küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Peetri
Vana vald Sargvere
Vana küla Nurmsi
ERA kood Pee129
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Paide vald
Tekst
Nurmsi külast.
Umbes 60 või 65 a. tagasi oli siin Nurmsis olemas külatänav. See läks siit umbes Pakre talli nurgast, Kitse ja Parmu toa tagant läbi. Maanteele oli mitu väljakäiku: üks Otsa juures, üks siin meie ja Pakre vahel ja üks Vene-Jaani juures ka ja Matsi juures. Matsi juurest käis tänav ja loomade karjatee Pussmani sauna juure. Kevadeti see tänav oli väga vesine.
Siit meie juurest, meie rõialse otsest keerand üks tee väljale - siin old väljavärav ees - ja see tee läind libamesi Sara küüne või Pikalepiku juure välja, üitud kirikuteeks.
Otsa-Indreku, Vene-Indreku, Parmu-Innu ja Indrek-Jaani olid ennem seal kus nüüdki, aga teised (talud) olid siin koos. Otsa ja Saksel-Tõnu on ka endisel kohal.
Tõnise oli siin Pakre aia peal, kus Janna tuba on. Otsa karjalautade kohal oli Pulli talu. Pakre on endisel kohal. Nigula oli meie ja Kitse vahel. Ahervare praegugi alles. Näki oli Nigulast maandi pool, meie ja Kitse vahel. Kitse tänava kohal, siinpool Vene-Jaani tuba pidi olema Sauaaugu. Vene-Jaani kiviküin - need on Tõnu-Jaagu rõialse müürid. Seal oli Tõnu-Jaagu. Kleemeti olnud seal Terase aia peal, Jaagu-Matsi ja Terase vahel. Näkit, Nigulat ja Tõniset olen siin näind ise, isa rääkis Pullist ja Sauaaugust.
Laialiviimine oli tingitud põldude asetusest. Elumaja viidi põllule lähemale. Kel oli seekord vanem tuba, see pidi külast välja minema. Uut maja ei lõhutud.
Põllud vanasti olid mitmes tükis: Näkiväljal, Tõnujaagu pool, Kulli-Tõntsu pool ja Sara all. Neljas jaos. Näki juures oli Põlendvälja põld. Tõnu-Jaagu juures oli Pajuvälja.
Siin Nurmsis olnud maandi peal Kõrsisauna juures värav - maandi värav. (Väljateede otsas olid väljaväravad.) Old suur väravavaht, kes lahti teind, kui saksa tõld sõitis.
Lisaandmed
Sisu kommentaar talunimed ei mahu toponüümi alla
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15546
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 22.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 26.10.2002
Lisatud 20.06.2012 17:19
Viimati muudetud 15.04.2013 17:09
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 298
Säilik
Pala