Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 238, 385/7 (10)
Täisviide ERA II 238, 385/7 (10) < Koeru khk., Jõeküla, Tõnu t. < Pransu t. - Evald Schvarzstein < emalt, Alide Schvarzstein, 44 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:238LK1:385LK2:387Pala:10
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Alide Schvarzstein koguja ema Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Jõeküla k., Tõnu t.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Jõeküla k., Pransu t.
44 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Evald Schvarzstein 1924 s 1924, Tapiku algkooli V kl õpilane
Teksti sisu
Objekti liik puu, ehitis, tee
Tegelased vaimolend
Žanr muist, andm, joon
Jututüüp Kask, kus poodu hirmutab
Pärimuskohad
Koht 1
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Jõeküla
ERA kood Koe051
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Minu vanaisa oli jutustanud oma lastele järgmise loo. Kord oli tulnud minu vanaisa Koeru kirikust. Ilm olnud soe ja pehme. Kui ta oli kodu ligidale jõudnud, näinud ta tee ääres heinamaal heinaküüni juures üht musta ülikonnaga meest jalutamas. Vanaisa läinud vaatama, kes ta õieti on. Läinud heinaküü- juurde, pole näinud midagi. Pole olnud ühte- jälge lume peal. Läinud koju, pole temaga midagi juhtunud. Mitu korda on nähtud vaimusi, vahest hallis riideis, vahest kirjus. Sinna tee äärde suure kase otsa oli poonud ära üks tige inimene end. Selle kase oksad ulatanud üle tee. Kole oudne olnud seal labi minna. Alati kui läbi läinud, käind külm värin üle ihu. Minagi olen seda kaske näinud ja sellest mööda käinud. Minulgi on hirm nahas, kui ma sealt läbi läksin.
Redigeeritud tekst
Minu vanaisa oli jutustanud oma lastele järgmise loo. Kord oli tulnud minu vanaisa Koeru kirikust. Ilm olnud soe ja pehme. Kui ta oli kodu ligidale jõudnud, näinud ta tee ääres heinamaal heinaküüni juures üht musta ülikonnaga meest jalutamas. Vanaisa läinud vaatama, kes ta õieti on. Läinud heinaküüni juurde, pole näinud midagi. Pole olnud ühtegi jälge lume peal. Läinud koju, pole temaga midagi juhtunud. Mitu korda on nähtud vaimusi, vahest hallis riideis, vahest kirjus. Sinna tee äärde suure kase otsa oli poonud ära üks tige inimene end. Selle kase oksad ulatanud üle tee. Kole õodne olnud seal labi minna. Alati kui läbi läinud, käind külm värin üle ihu. Minagi olen seda kaske näinud ja sellest mööda käinud. Minulgi on hirm nahas, kui ma sealt läbi läksin.
Lisaandmed
Tekstimärkus mustvalge joonistus: Ennemuistsed vaimud
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15450
Sisestaja Mihkel Samarüütel
Sisestuskuupäev 15.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 16.10.2002
Lisatud 20.06.2012 17:18
Viimati muudetud 15.04.2013 17:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 238
Säilik
Pala