Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 221, 318/20 (15)
Täisviide ERA II 221, 318/20 (15) < Järva-Jaani khk., Kaaruka k. - Verner Schmiedemann, Paide Progümn. õpil. < Mart Uuk, u. 70 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:221LK1:318LK2:320Pala:15
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Mart Uuk Järvamaa, Järva-Jaani, Kuksema v., Kaaruka k.
u. 70 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Verner Schmiedemann Paide Progümnaasiumi õpil.
Teksti sisu
Objekti liik kirik
Muud märksõnad sõda
Žanr muist, topon
Jututüüp Koeru kiriku nimelugu
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Koeru
ERA kood Koe_Koeru_01 Koe001
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Koeru.
Koeru kiriku nimetuse kohta on rahva suus järgmine jutt.
Põhjasõja ajal kui maa inimestest lage, elutsenud kuskil metsas keegi mees kahe koeraga. Oma eluülalpidamise saanud ta küttimisest. Kord kui mees jahil olnud ja jahikäigul liiga kaugele juhtunud minema, hakanud koerad järsku valjult haukuma. Mees arvanud, et venelased kuskil lagris on ja otsustanud venelaste laagri üles otsida. Jõudnud mõned sammud ettepoole minna, kui näinud keset tihnikut kirikut. Mees arvanud, et elanikud ka kuskil on ja seepärast läinud luurekäigule. Otsinud pool päeva, kuid inimeste siinolekut pole leidnud. Mees käinud isegi kirikus, milles olnud kõik segamini ja rohi kasvanud põrandal. Sellest arvanud mees, et selle ümbruskonna elanikud on tapetud ning põgenenud, seepärast jäänud mees kiriku juurde elama. Kuna ta kiriku nime pole teadnud, siis otsustanud ise kirikule nime panna. Et koerad kiriku asukoha leidnud, siis otsustanud mees ka vastava nime panna ja pannud nimeks koerade mälestuseks et need kiriku asukoha leidsid Koeru.
Sest ajast on püsinudki Koeru nimi, kuna endist nimetust polnud teada.
Redigeeritud tekst
Koeru kiriku nimetuse kohta on rahva suus järgmine jutt:
Põhjasõja ajal, kui maa inimestest lage, elutsenud kuskil metsas keegi mees kahe koeraga. Oma eluülalpidamise saanud ta küttimisest. Kord, kui mees jahil olnud ja jahikäigul liiga kaugele juhtunud minema, hakanud koerad järsku valjult haukuma. Mees arvanud, et venelased kuskil laagris on ja otsustanud venelaste laagri üles otsida. Jõudnud mõned sammud ettepoole minna, kui näinud keset tihnikut kirikut. Mees arvanud, et elanikud ka kuskil on ja seepärast läinud luurekäigule. Otsinud pool päeva, kuid inimeste siinolekut pole leidnud. Mees käinud isegi kirikus, milles olnud kõik segamini ja rohi kasvanud põrandal. Sellest arvanud mees, et selle ümbruskonna elanikud on tapetud ning põgenenud, seepärast jäänud mees kiriku juurde elama. Kuna ta kiriku nime pole teadnud, siis otsustanud ise kirikule nime panna. Et koerad kiriku asukoha leidnud, siis otsustanud mees ka vastava nime panna ja pannud nimeks koerade mälestuseks, et need kiriku asukoha leidsid, Koeru.
Sest ajast on püsinudki Koeru nimi, kuna endist nimetust polnud teada.
Lisaandmed
Tekstimärkus tõstetud JarvaSirle-st
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15372
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 10.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 12.12.2002
Lisatud 20.06.2012 17:18
Viimati muudetud 15.04.2013 00:32
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 221
Säilik
Pala