Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 626/7 (11)
Täisviide ERA II 220, 626/7 (11) < Koeru khk., Väinjärve v., Nõmmküla - Ellen Sikkemäe, Lahu algk. õpil. < isalt, Martin Sikkemäe, 56 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:626LK2:627Pala:11
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk. 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik kirik, maastik
Tegelased isik
Žanr muist, andm, uk
Jututüüp Vanatüdruk neab Koeru khk
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Aruküla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Aruküla
ERA kood Koe
Koht 2
Objekti nimetus Visusti küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Visusti
ERA kood Koe074
Koht 3
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Koeru
ERA kood Koe_Koeru_01 Koe001n
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Vanatüdruku vanne.
Elanud kord üks Musu-Tiiu. Seda ma ei tea millest ta selle nime saanud. Ta olnud juba nii vana, et oli tarvis olnuks mehele minna. Küll oli ta otsinud ja otsinud, aga ei ole leidnud, ei mitte ühtegi, kes oleks teda ka vaadanud. See tekitanud muidugi suurt viha, kõigi inimeste vastu. Kuid kelle süü see? Oma hooletus, et mehest ilma. Teised muudkui laulatasid ja lahutasid, laulatasid ja lahutasid. Musu-Tiiu oli aga nii vana, et surmatund tuli ligi. Ta oli jäänud vanapiigaks. Aga enne kui ta suri, vandunud kolm asja: \"Koeru kiriku kella kõla, Aruküla rohu rammu ja Visusti vee!\" Ta pannud need vanded vana hobusenaha sisse ja matnud maha. Need vanded läinudki täide. Kui lüüakse Koeru kiriku kella, siis pange tähele, et sellel ei ole õige kõla. Aruküla rohul ei ole mingit rammu: paljugi mis loom sööb, aga väsib ise sinna juurde ja Visustis on jälle suur veepuudus. Võib olla on üks kaev küla peale, kust saab täielikult vett.
Redigeeritud tekst
Vanatüdruku vanne.
Elanud kord üks Musu-Tiiu. Seda ma ei tea millest ta selle nime saanud. Ta olnud juba nii vana, et oli tarvis olnuks mehele minna. Küll oli ta otsinud ja otsinud, aga ei ole leidnud, ei mitte ühtegi, kes oleks teda ka vaadanud. See tekitanud muidugi suurt viha kõigi inimeste vastu. Kuid kelle süü see? Oma hooletus, et mehest ilma. Teised muudkui laulatasid ja lahutasid, laulatasid ja lahutasid. Musu-Tiiu oli aga nii vana, et surmatund tuli ligi. Ta oli jäänud vanapiigaks. Aga enne kui ta suri, vandunud kolm asja: Koeru kiriku kella kõla, Aruküla rohu rammu ja Visusti vee. Ta pannud need vanded vana hobusenaha sisse ja matnud maha. Need vanded läinudki täide. Kui lüüakse Koeru kiriku kella, siis pange tähele, et sellel ei ole õige kõla. Aruküla rohul ei ole mingit rammu: paljugi mis loom sööb, aga väsib ise sinna juurde ja Visustis on jälle suur veepuudus. Võib olla on üks kaev küla peale, kust saab täielikult vett.
Lisaandmed
Tekstimärkus tõstetud JarvaSirle-st
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15358
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 09.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 29.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:18
Viimati muudetud 15.03.2013 17:01
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala