Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 622/3 (8)
Täisviide ERA II 220, 622/3 (8) > Koeru khk., Nõmmküla - Ellen Sikkemäe, Lahu algk. õpil. < isalt, Martin Sikkemäe, 56 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:622LK2:623Pala:8
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Martin Sikkemäe koguja isa Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Nõmmküla k.
Järvamaa, Koeru, Väinjärve v., Vahu kõrts
56 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ellen Sikkemäe 1925 s 1925, Lahu algk 6. kl õpil
Teksti sisu
Objekti liik tiik/lomp, kirik, kirikuase, maa-alune tee, auk/lohk
Žanr topon, uk, muist
Jututüüp Kirikauk vett täis; Koeru kirik rändas maa alt praegusesse kohta
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kirikauk
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Nõmmküla
Täpsem asukoht Kirikauk kahe väljamäe vahel ?
ERA kood Koe_Nõmmküla_01 Koe027
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Uus küla Nõmmküla
Koht 2
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Koeru
ERA kood Koe_Koeru_01 Koe001
Uus küla Koeru
Tekst
Kuidas tekkis Kirikauk.
Enne vanasti on olnud üks kirik kahe väljamäe vahel. Ta oli muidugi viletsasti ehitatud, sest ega vanaaja inimesed ei osanud ju niisuguseid ehitisi teha kui praegu. Muidugi olnud ta oma võimete kohaselt kaunistatud. Inimesed pidanud tast alguses suurt lugu ja käinud tihti kirikus. Õpetajad katsunud hästi kõnelda, et rahvas neist lugu peaks. Aga korraga hakanud rahvas kirikust eemale jääma. Nad jäid ükskõikselt koju kohmitsema. Lüües käega, et midas see kirik ära andvat. Aga kirik ei olnud sellega rahul ja ta igatsenud minna sinna, kus rahvast rohkem. Jah, nii ta ka oligi. Korraga tõusnud suur mürin ja kirik kadunud maa alla. Kõik jäänud suud laiali vahtima. Kirik aga läinud maaalust teed mööda edasi. Ei tea küll, kes teda trügis! Maa all muutunud ta palju ilusamaks ja suuremaks. Kerkinud siis keset suurt metsa ülesse ja (Ka) kannab praegu Koeru kiriku nime.
Aga endise koha asemele jäi suur lohk, mis imbus vett täis nagu väikene järv kahe väljamäe vahele. Siis seda kutsutakse Kirikauguks, sest kirik oli ta järele jätnud
Redigeeritud tekst
Kuidas tekkis Kirikauk.
Enne vanasti on olnud üks kirik kahe väljamäe vahel. Ta oli muidugi viletsasti ehitatud, sest ega vanaaja inimesed ei osanud ju niisuguseid ehitisi teha kui praegu. Muidugi olnud ta oma võimete kohaselt kaunistatud. Inimesed pidanud tast alguses suurt lugu ja käinud tihti kirikus. Õpetajad katsunud hästi kõnelda, et rahvas neist lugu peaks. Aga korraga hakanud rahvas kirikust eemale jääma. Nad jäid ükskõikselt koju kohmitsema. Lüües käega, et midas see kirik ära andvat. Aga kirik ei olnud sellega rahul ja ta igatsenud minna sinna, kus rahvast rohkem. Jah, nii ta ka oligi. Korraga tõusnud suur mürin ja kirik kadunud maa alla. Kõik jäänud suud laiali vahtima. Kirik aga läinud maaalust teed mööda edasi. Ei tea küll, kes teda trügis! Maa all muutunud ta palju ilusamaks ja suuremaks. Kerkinud siis keset suurt metsa ülesse ja kannab praegu Koeru kiriku nime.
Aga endise koha asemele jäi suur lohk, mis imbus vett täis nagu väikene järv kahe väljamäe vahele. Siis seda kutsutakse Kirikauguks, sest kirik oli ta järele jätnud
Lisaandmed
Tekstimärkus tõstetud JarvaSirle-st
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15357
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 09.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 29.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:18
Viimati muudetud 15.03.2013 17:01
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala