Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 220, 493/4 (7)
Täisviide ERA II 220, 493/4 (7) < Koeru khk. - Gerta Pärt, Koeru täienduskooli õpil. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:220LK1:493LK2:494Pala:7
Kogumisaasta(d) 1939
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Gerta Pärt Koeru täienduskooli 2. kl õpil
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik kirik, maastik
Žanr muist, topon, uk
Jututüüp Koeru kihelkonnal needus
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Visusti küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Visusti
ERA kood Koe074
Koht 2
Objekti nimetus Koeru kirik
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Koeru
ERA kood Koe_Koeru_01 Koe001n
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Koht 3
Objekti nimetus Ramma küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Ramma
ERA kood Koe092
Koht 4
Objekti nimetus Mullamägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Aruküla
ERA kood Koe002
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Koeru vald
Tekst
Kus peitub Koeru kiriku kella heli?
Järvamaal, Veinjärve vallas asuva Aruküla mõisa väljavahti olla öösi üles aetud, et võtku labidas ja mingu Aruküla parki ja kaevaku mäest Mullamäe põhjapoolsest küljest; sääl on peidus valge hobuse nahk; tehku see lahti, sealt seest tuleb välja Koeru kiriku kella heli, Visuti küla vesi ja Ramma küla rohu ramm.-
Sest Koeru kiriku kella heli ei kosta kuigi kaugele tornist; aga kui kell maas on, siis kostab küll, ülevalt ei kosta teinekord paari kilomeetri kauguselegi.
Visuti küla peale olnud üksainus kaev ja see olnud väga sügav, sellepärast arvatud, et maa sees ei ole vett ja pole julgenud keegi kaevu teha ja kogu küla vedanud ühest kaevust vett.
Kui Ramma külasse viidud kevadel rammus lehm, siis olnud see sügiseks lahja; inimesed olnud arvalmisel, et Ramma küla rohul ei ole rammu.
Lugu on sündnud umbes 30-35 a. tagasi. Väljavaht olla kartnud ja pole julgenud kaevama minna. Kui väljavaht seda teistele rääkinud, siis teadnud teised inimesed kõnelda, et siis, kui olnud süütute imimeste tagakiusamine, siis on keegi süütu, keda Koeru kihelkonnas taga kiusatud, pannud sarnased needmised Koeru kiriku ja Visuti küla ning Ramma küla peale.
Redigeeritud tekst
Kus peitub Koeru kiriku kella heli?
Järvamaal, Veinjärve vallas asuva Aruküla mõisa väljavahti olla öösi üles aetud, et võtku labidas ja mingu Aruküla parki ja kaevaku mäest Mullamäe põhjapoolsest küljest – sääl on peidus valge hobuse nahk; tehku see lahti, sealt seest tuleb välja Koeru kiriku kella heli, Visusti küla vesi ja Ramma küla rohu ramm.
Sest Koeru kiriku kella heli ei kosta kuigi kaugele tornist, aga kui kell maas on, siis kostab küll, ülevalt ei kosta teinekord paari kilomeetri kauguselegi. Visusti küla peale olnud üksainus kaev ja see olnud väga sügav, sellepärast arvatud, et maa sees ei ole vett ja pole julgenud keegi kaevu teha ja kogu küla vedanud ühest kaevust vett. Kui Ramma külasse viidud kevadel rammus lehm, siis olnud see sügiseks lahja; inimesed olnud arvamisel, et Ramma küla rohul ei ole rammu.
Lugu on sündinud umbes 30–35 a tagasi. Väljavaht olla kartnud ja pole julgenud kaevama minna. Kui väljavaht seda teistele rääkinud, siis teadnud teised inimesed kõnelda, et siis, kui olnud süütute inimeste tagakiusamine, siis on keegi süütu, keda Koeru kihelkonnas taga kiusatud, pannud sarnased needmised Koeru kiriku ja Visusti küla ning Ramma küla peale.
Lisaandmed
Tekstimärkus tõstetud JarvaSirle-st
Kirjandus Arad veed ja salateed, 160
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15355
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev 09.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 27.11.2002
Lisatud 20.06.2012 17:18
Viimati muudetud 15.03.2013 17:01
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 220
Säilik
Pala