Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 196, 104/6 (54)
Täisviide RKM II 196, 104/6 (54) < Järva-Jaani khk., Karinu k., Tänavaotsa t. - Lilia Briedis < Helene Tobro, 57 a. < emalt (1965)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:196LK1:104LK2:106Pala:54
Kogumisaasta(d) 1965
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helene Tobro ema käest kuuldud Järvamaa, Järva-Jaani, Karinu v., Karinu k., Tänavaotsa t.
57 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Lilia Briedis
Teksti sisu
Objekti liik kirik, küla
Muud märksõnad nõidus
Žanr muist, u
Jututüüp nõiaks peetud süütu tüdruk neab enne surma ära Koeru kiriku kellad ning Visu ja Rammu külad
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ramma küla
Rahvapärane nimi Rammu küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Ramma
ERA kood Koe092
Koht 2
Objekti nimetus Visusti küla
Rahvapärane nimi Visu küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Visusti
ERA kood Koe074
Koht 3
Objekti nimetus Koeru kirik, Visusti küla, Ramma küla
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Järva-Jaani
Vana küla Koeru
ERA kood Koe001n
Uus maakond Järva maakond
Uus vald Järva-Jaani vald
Tekst
Vanasti olid Koerus tütarlapsed koos jaanipäeva laupäe õhta. Tegivad nalja. Sest naljast tuli pärast väga paha välja. Üks tütarlaps sai raskesti kannatada selle all. Sääl viibis teisi vanemaid inimesi ka. Üks kubjas oli Visu külast ja kilter oli Rammu külast. Nad hakkasid kaebama selle tütarlapse peale, et see tütarlaps on nõid ja kaebasid ta kohtusse. Kohus pani teda tunnistama, et tunnista, et sa oled nõid. Aga tütarlaps ütles, et ma ei ole nõid, ma olen niisama puhas kui kohuski. Nad sundisid ikka, et sa pead ütlema ja akkasid teda piinama. Nad peksid teda ja kiskusid tema juukseid - tunnista ennast nõiaks! Ta ütles, et ma ei saa ennast tunnistada nõiaks, ma olen niisama kui sündinud laps. Nad piinasid teda kogu aja edasi - ära a´a tagasi, sa ole nõid. Tütarlaps tundis, et ta enam ei pääse, et peab surema ja siis sajatas enne surma: kui mina olen ilmsüüta, siis vaikigu Koeru kiriku kellad, ärgu nad enam löögu. Ennem olnud Visu külas palju vett ja kasvanud vägev rohi. Aga tema oli sajatand, et kadugu see vesi igavesti ja kõrbegu see Visu küla, ja Rammu küla loomad olid kõik ilusad, kui ma ilmsüüta olen, kadugu need loomad ja kõrbegu. Ja see tütarlaps suri ära ja ta maeti maha. Sestsaadik läks Visu külast vesi minema ja Rammu külast rohi kadus ära, jäi väikeseks ja kellad enam ei helisenud, oli kaua aega vaikus peale selle. Visu küla sai omale Visust nimeks ja kannan seda nime tänapäevani. Rammu küla sai Rammaks. Loomad jäid kehvaks. Kellad pandi uued ja need helisevad nüüd.
Redigeeritud tekst
Vanasti olid Koerus tütarlapsed koos jaanipäeva laupäe õhta. Tegivad nalja. Sest naljast tuli pärast väga paha välja. Üks tütarlaps sai raskesti kannatada selle all. Sääl viibis teisi vanemaid inimesi ka. Üks kubjas oli Visu külast ja kilter oli Rammu külast. Nad hakkasid kaebama selle tütarlapse peale, et see tütarlaps on nõid ja kaebasid ta kohtusse. Kohus pani teda tunnistama, et tunnista, et sa oled nõid. Aga tütarlaps ütles, et ma ei ole nõid, ma olen niisama puhas kui kohuski. Nad sundisid ikka, et sa pead ütlema ja akkasid teda piinama. Nad peksid teda ja kiskusid tema juukseid - tunnista ennast nõiaks! Ta ütles, et ma ei saa ennast tunnistada nõiaks, ma olen niisama kui sündinud laps. Nad piinasid teda kogu aja edasi - ära a\'a tagasi, sa oled nõid. Tütarlaps tundis, et ta enam ei pääse, et peab surema ja siis sajatas enne surma: kui mina olen ilmsüüta, siis vaikigu Koeru kiriku kellad, ärgu nad enam löögu. Ennem olnud Visu külas palju vett ja kasvanud vägev rohi. Aga tema oli sajatand, et kadugu see vesi igavesti ja kõrbegu see Visu küla, ja Rammu küla loomad olid kõik ilusad, kui ma ilmsüüta olen, kadugu need loomad ja kõrbegu. Ja see tütarlaps suri ära ja ta maeti maha. Sestsaadik läks Visu külast vesi minema ja Rammu külast rohi kadus ära, jäi väikeseks ja kellad enam ei helisenud, oli kaua aega vaikus peale selle. Visu küla sai omale Visust nimeks ja kannab seda nime tänapäevani. Rammu küla sai Rammaks. Loomad jäid kehvaks. Kellad pandi uued ja need helisevad nüüd.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 15209
Sisestaja Ülle Niin
Sisestuskuupäev 01.10.2002
Kontrollija Melika Kindel
Kontrollimiskuupäev 27.10.2002
Lisatud 20.06.2012 17:17
Viimati muudetud 15.04.2013 17:08
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 196
Säilik
Pala