Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, CD 346 (6)
Täisviide ERA, CD 346 (6) < Rõuge khk., Listaku k. – Terje Potter, Mari-Ann Remmel < Salme Teder, 88 a. (1999)
Viite osad Kogu:ERA, CDKöide:346LK1:LK2:Pala:6
Kogumisaasta(d) 1999
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Salme Teder Võrumaa, Rõuge, Listaku k.
88 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
M.-A. Remmel 1966 fon., küs.
T. Potter küs.
Teksti sisu
Objekti liik kalme, mägi
Žanr muist, u, arh
Jututüüp Kalmemäe kallas - jutustaja ema eksinud.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmõmägi / Kalmõkerik / Kalmõmäe kallas / nurm
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Põru
ERA kood Rõu_117
Arheoloogiakood a0019
Tekst
ST: Ta oll`ümbre käünü ja tull siia umma niidu pääle siist, tiidse et ma lähe nüüd sealt tollest - toomepõõsas om seal suur - et sealt möödä, aga es tiiäki, et oll siia tulnu. Ja viimate ku sis oll`saanu siia sjoo, taa talu no mis praegu siin om - no muiduki seda majja es ole. mis praegu om, a tuu oll ikka vanaaigne rehetareotsaline kammer - ja sis sai akna mano ja näkk, et peremiis sei lavva mant, sis sai aru, et es oleki sinna saanu. Noh kõneldi niiviisi ku ma lats oli, et surnuaid oll` ja, et sis, et sealt oli ja midägi üts tõne miis ka oll` kes oll` ka är essünü, et sääne asi, et tuu on sjoo mäekallas, mis siist just om sjoo talu takast, et seal olevat surnuaid olnu. Nii kõneldi, ega mina küll es näe teda no muiduki ja sis es ole, mu vanembagi es näe noid rihte et midäginä aga nii kõnõldi, et oli olnu.
TP: Siis surnuaia kõrval oli see kirik kohe?
ST: Jah, et kirik olev mäe otsan olevat olnu.
M-A: seal Kalmemäe otsas?
ST: Kalmemäen jah. Ja siis kutsutigi teda, et Kalmemägi, nii et surnuaid oll` ka sääl. Et Kalmemäe kallas.
TP: A ei tea kus see jäi siis?
ST: No ta om aja joosul näet ikka kui... Noh kes teda tiid - mändse vanast kah nu sõja olliva ja kõik ja ei tiiä nii, et kui ta siis.... Aga nii olli jutt - mu vanembist, nii et ma teda muiduki es näe jah. Ja es ole ka mu vanemba nännü, ainult toda asja nii et sinna oli inemese ära essünü. Midägi sääl nii oll, no kes tedä tiid, kas ta, kui millepärast tuu tull. Nu mu emal oll`nii et ollki säält Põru külän oll`ta kodu ja lätsi nigu venna poole noh midagi hummukult vara no raha lainama vai mida ma ei mäleta ka toda, ja essü nurme päält är`. Ja siis sai niikavva kui sis naabrimaja mant tull tagasi siia sjoo maja manu ja sis naabripoiss oll veenü ja sis sinna õkva niga ku joba sinna maja lähükeste ja sis pästi silma just vallale, et innem mitte es näe, nii palju ma tiiä tast Kalmemäest.
Redigeeritud tekst
Oll´ sääne jutt, tuud mu esä kaonu kõnõl´, et mäe otsan ollõv olnuq Kalmõkerik, a timä ka es näeq tuud. Ja sis taa maa, mis tuu põld sääl um, tuu um kah alalõ, um väega hää maa. Seo oll´ mõisa käen, mõisa käest mu esä sis oll´ ostnu taa talu, mis tan nuka pääl om. Tuu Kalmõmäe nurm´ oll´ väega hää maa. No arvati, et surnuaid, et iks inemise kondiq kasusõq all ja väetäseq tedä. Sääne jutt oll´, a noh, tuu kõik üts´ kuulujutt, nigu pall´u asju om sääntsit kuulujuttõ.
Mu mammal oll´ sääl Põru külän kodu ja läts´ uma velle poolõ. Hummukult varra, no rahha lainama vai midä, ja essü nurmõ pääle ärq. Tä oll´ ümbre käünüq ja tull´ siiäq uma niidü pääle, tiidse, et ma lää nüüd säält tollõst toomõpuhmast müüdä, a es tiiäki, et oll´ siiäq tulnuq. Ja viimäte, ku sis oll´ saanuq siiäq seo talu manuq, no mis parlaq siin um – no muiduki sedä maia es olõq viil, tuu oll´ iks vanaaignõ rehetarõotsalinõ kammõr´ – sis sai aknõ manu ja näkk´, et peremiis´ sei lavva man, sis sai aru, et es olõki velle poolõ saanuq. Sis naabripoiss´ oll´ veenüq sinnäq, õkva joba sinnäq maja lähükeste ja sis pässi silmäq viil vallalõ, innemb mitte es näeq. Niipall´u ma tiiä tast Kalmõmäest. Noh, kõnõldi niiviisi, ku ma lats´ olli, et surnuaid oll´ ja et üts´ tõnõ miis´ kah oll´ ärq essünüq. Ja sis kutsutigi tedä, et Kalmõmägi, Kalmõmäe kallas.
Lisaandmed
Tekstimärkus Redigeeritud tekstis liidetud ERA CD 346 (6) ja (36)
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 146
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev
Litereerija T. Potter
Lisatud 20.06.2012 14:59
Viimati muudetud 06.05.2014 16:43
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, CD 346
Säilik ERA-14125-60233-03966
Pala ERA-14125-60231-48808