Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 39, 964/6 (923)
Täisviide H II 39, 964/6 (923) < Koeru khk. - Hans Anton Schults < ühe vana taadi jutt (1893)
Viite osad Kogu:H IIKöide:39LK1:964LK2:966Pala:923
Kogumisaasta(d) 1893
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Hans Anton Schults
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad sõda
Žanr muist
Jututüüp Varesemägi - leitud esemeid, endine sõjalaager. Mäe peal vaimud kiusavad inimesi. Mäelt sõidab kindral neljahobusetõllas Mängu metsa
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Mängu mets
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana küla Aavere
ERA kood Koe127
Koht 2
Objekti nimetus Varesemägi
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Tamsalu
Vana küla Aavere
Täpsem asukoht Aavere mõisa lähedal
ERA kood Koe_Aavere_02 Koe128
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Uus vald Väike-Maarja vald
Uus küla Aavere
Tekst
Varese Mägi.
Üks vana aegne, sõia laagre, või sõia lahingi ase, on jälle, Hoavere mõisa ligidal, \\\"Varese mägi\\\". Varese mäält, on mitmed, inimesed, hõbe raha, hõbe preesisi, ja hõbe helmid, leind. Ja vanu sõia mõekasi, sõia kerveid, ja kilpisi leind.
Üks kord jäänd üks mees, õhta, sinna, Varese määle magama. Öössi on Vaimud teda, raud piitsadega, nii ränka, ja puruks pekst, et mees on sängis, kolm nädalid, riidega pööratud, enne kui jälle on paranend, ja paremaks saand. Aga ära ei ole ta koa surd, selle hirmsa peksmese piale, Kõik ta ihu on üleni, nii sinine old, nagu paa põhi!
Üks kord tuld, Hoavere mõisa, valitseja, ja taht, üle Varese mää, otse kohe, Hoavere mõisa minna. Aga hobune, ei ole, Varese määst, üle läind, muud kui noorsand, ja karand püsti, aga mitte põle edasi läind. Kül valitseja, pekst, ja teind vana imet, hobusega ära, aga hobune ei ole, Varese mää piale läind. Valitseja sõit, tükki moad kõrvale, ja püind sialt, üle mää kingu, minna, aga hobune, ei ole mitte läind, mää piale või oleks mis taht old. Ikke Vaimud old, mää pial ees.
Pärast on valitseja, hobuse ümmer pöörand, ja sõit teisest kohast, kolm versta moad ringi, läbi, ja sialt soand koeu.
Mitmed inimesed on sial, Varese mää pial suuri sõia, kindrallisi, nella hobuse tõllaga sõitma näind. Kindrallid on Varese mää pialt tuld, ja sõit üle Hoavere mõisa väila mängu metsa. Ja kadund sinna ära. Nanda on lugu, nende kahe vana sõia platsidega!
(Lisa. See koht, Mängu mets, ja Varese mägi, Haavere mõisa juures, on selle poolest, tähtjad, et sialt võib, vahest, mõnda, välja kaevamest, ette võtta, nagu need, Rootsi kirjad, Kärde mõisa keldres. Hants Anton Schulz)
Redigeeritud tekst
Varesemägi
Üks vanaaegne sõjalaagre või sõjalahingi ase on jälle Hoavere mõisa ligidal, Varesemägi.
Ükskord jäänd üks mees õhta sinna Varesemääle magama. Öössi on vaimud teda raudpiitsadega nii ränka ja puruks pekst, et meest on sängis kolm nädalid riidega pööratud, enne kui jälle on paranend ja paremaks soand. Aga ära ei ole ta koa surd selle hirmsa peksmese piale. Kõik ta ihu on üleni nii sinine old, nagu paa põhi!
Ükskord tuld Hoavere mõisavalitseja ja taht üle Varesemää otsekohe Hoavere mõisa minna. Aga hobune ei ole Varesemääst, üle läind, muud kui noorsand ja karand püsti, aga mitte põle edasi läind. Küll valitseja pekst ja teind vana imet hobusega ära, aga hobune ei ole Varesemää piale läind. Valitseja sõit tükki moad kõrvale ja püind sialt üle määkingu minna, aga hobune ei ole mitte läind mää piale või oleks mis taht old. Ikke vaimud old mää pial ees. Pärast on valitseja hobuse ümmer pöörand ja sõit teisest kohast kolm versta moad ringi läbi ja sialt soand koeu. Mitmed inimesed on sial Varesemää pial suuri sõjakindrallisi nellahobuse tõllaga sõitmas näind. Kindrallid on Varesemää pialt tuld ja sõit üle Hoavere mõisa väila Mängu metsa. Ja kadund sinna ära. Nanda on lugu selle vana sõjaplatsiga!
Lisaandmed
Tekstimärkus Ühe vana Taadi jütt
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 14433
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 20.03.2003
Lisatud 20.06.2012 17:11
Viimati muudetud 09.08.2013 14:29
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 39
Säilik ERA-10347-50838-86801
Pala ERA-13220-52164-98975