Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 39, 963/4 (922)
Täisviide H II 39, 963/4 (922) < Koeru khk. - Hans Anton Schults (1893)
Viite osad Kogu:H IIKöide:39LK1:963LK2:964Pala:922
Kogumisaasta(d) 1893
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Anton Schults
Pala kogumiskoht Järvamaa, Koeru
Teksti sisu
Objekti liik järv, mets, rist
Tegelased vaimolend
Muud märksõnad varandus, sõda
Žanr muist
Jututüüp Mängu metsas endine Väinjärve ase. Kiviristid - lahingu ase. Surnuluu sõjameeste haudadel, varandus.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Väinjärv
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Väinjärve
Vana küla Väinjärve
Täpsem asukoht mõisa päralt
ERA kood Koe_Väinjärve_01 Koe005
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Uus vald Väike-Maarja vald
Koht 2
Objekti nimetus Mängumets
Vana maakond Järvamaa
Kihelkond Koeru
Vana vald Tamsalu
Vana küla Aavere
Täpsem asukoht mõisa päralt
ERA kood Koe127
Uus maakond Lääne-Viru maakond
Uus vald Väike-Maarja vald
Märkus Pärandkultuuri objekt 786:KVR:001 Aavere kivirist
Järvease Mängualune põhikaardil
Tekst
Mängu Mets.
Koeru kihelkonnas, Hoavere vallas on üks ilus metsa koht Hoavere mõisa päralt. Ja hüitakse teda \\\\\\\"Mängu Mets\\\\\\\". Vanal muistesel aal on paergune Vänd=järv, sial metses old. Nüid olema selle järve ase kuiv, ja tühi, kebadeti on üksi selle järve asemel, kolme sülla sügavuseni vett, ja jooseb selle Vänd=järve ära minemese teed, mööda, Vänd=järve.
Selle Järve aset hüitakse, Mängu mets, ja sial mängu metses, on ühe vana aegse sõia lahingu ase. Suured raud, ja paee kibi ristid, un selle lahingi, mälestuseks, sinna püsti pandud.Ja sialt moa seest, on inemesed, kõik sugu, vanu sõia riistu leind. Ja üks inimese, jala sääre, või, reie=luu kont, oigama, ja keerlema, täna päävani, sial metses, lahingi asemel, maas, ja aama vahel, verist vahtu, otsist välla. See keerlemene, ja hoigamene, piab täht päävadel olema, nagu Risti pää, ja Joani pää. Muu aal ta, ei pia hoigama, ega keerlema. Aga ükski inime, põle seda luud, veel, julend maha matta. Ega kiriku, luu kamresse, ehk kiriku aale viia.
Selle sõia platsi ase, on rahva suus väha tähtjas, reakitakse, et sial, piab hulk raha, moa sees olema. Mitmed inimesed, olema püind sial, surnud sõia meeste haudasi, lahti kaevata. Aga olema isi, vaimude kääst, hirmsasti peksta soand. Selle pärast ei tohtima, nüid änam keegi neid, haudasi kaevata, ega varandust otsida. Nanna on Mängu metsaga lugu old. Jah, Ära püia sialt saada. Kus saa isi põle teind. -
Redigeeritud tekst
Mängu Mets.
Koeru kihelkonnas Hoavere vallas on üks ilus metsa koht Hoavere mõisa päralt. Ja hüitakse teda Mängu Mets. Vanal muistesel aal on paergune Vänd-järv sial metses old. Nüid olema selle järve ase kuiv ja tühi, kebadeti on üksi selle järve asemel kolme sülla sügavuseni vett ja jooseb selle Vänd-järve ära minemese teed mööda Vänd=järve.
Selle Järve aset hüitakse Mängu mets ja sial mängu metses on ühe vana aegse sõia lahingu ase. Suured raud ja paee kibi ristid on selle lahingi mälestuseks sinna püsti pandud. Ja sialt moa seest on inemesed kõik sugu vanu sõia riistu leind. Ja üks inimese jala sääre või reie-luu kont oigama ja keerlema täna päävani sial metses lahingi asemel maas ja aama vahel verist vahtu otsist välla. See keerlemene ja hoigamene piab täht päävadel olema nagu Risti pää ja Joani pää. Muu aal ta ei pia hoigama ega keerlema. Aga ükski inime põle seda luud veel julend maha matta. Ega kiriku luu kamresse ehk kiriku aale viia.
Selle sõia platsi ase on rahva suus väha tähtjas, reakitakse, et sial piab hulk raha moa sees olema. Mitmed inimesed, olema püind sial surnud sõia meeste haudasi lahti kaevata. Aga olema isi vaimude kääst hirmsasti peksta soand. Selle pärast ei tohtima nüid änam keegi neid haudasi kaevata ega varandust otsida. Nanna on Mängu metsaga lugu old. Jah, ära püia sialt saada, kus saa isi põle teind.
Lisaandmed
Tekstimärkus Ühe vana mehe jütt
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 14432
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev 20.03.2003
Lisatud 20.06.2012 17:11
Viimati muudetud 09.08.2013 14:29
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 39
Säilik ERA-10347-50838-86801
Pala ERA-13220-52141-68448