Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 49, 421/3 (1)
Täisviide RKM II 49, 421/3 (1) < Sangaste khk., Kaagjärve k. - Jaak Sarapuu, õpilane < Anna Sarapuu, 82 a. (1956)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:49LK1:421LK2:423Pala:1
Kogumisaasta(d) 1956
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Anna Sarapuu Tartumaa, Sangaste, Valga v., Kaagjärve k.
82 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaak Sarapuu õpilane
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Žanr muist
Jututüüp Lemmikmäel on vaimud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Lemmikmägi
Rahvapärane nimi Kalmõmägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Hargla
Vana küla Lannamõtsa
Vana talu Lemmikmäe maaüksus
Täpsem asukoht Laanemetsa (Lannamõtsa) mõisa juures
Uus küla Laanemetsa
Märkus Pärandkultuuri objekt: 779:MOK:001
Spiraalne tee olla keerdunud ümber mäe üles, mäe otsas oli vaatepaviljon. Kutsuti ka Herrenberg e. Härramägi. Kasutati hiljem ka jaanitulekohana. (V. Sirmais, 73)
Ümber mäe käänduv tee säilinud, raie käigus kahjustatud. Mäe tipus kõrgem ovaalne tasane ala läbimõõduga 70 m (käsitsi kuhjatud linnusekoht?), selle ühes servas veidi kõrgem 5 m läbimõõduga ringikujuline tasane koht (paviljoni ase?)
Tekst
Lemmik mägi asub Laanemetsas Valga-Võru maantee ääres. Ta on küllalt kõrge, umbes 30 meetrit. Ta peal peetakse alati jaanitulesid ja igasuguseid simmaneid. Selle mäe kohta rääkis mulle mu kaheksamümne kahe aastne vanaema järgmise loo.
See mägi nigu ti tiäti om Lannamõtsa mõisa man. Ma olli sääl mõisniku man toatüdrikun ja perästpoole latsehoitjas. Ma kuuli sääl säänäst juttu, et sääl elävet vaimu. Ja ku tahat mää iist müüdä minnä, sis piap alati ristimärk ette lüümä.
Jummal hoitku, toda kohta pelläsive kõik mõisarahvas. Tolle mää pääl na olevet nännü igasuguseid vaime ja tonte. Ja asi ollev viil nii kenä olnu, et vaimu ennäst es näitä oma õigel kujul, vaid muutsive ennäst tuulekeerises.
Üts miis tahtse kah näidäte oma julgust, ka es lüünu ütskõrd ristimärki ette. Olnu üü ja igäl puul pümme. Kõrrage hakanu mää veeren liiv nigu hull tuiskame ja keerleme. Miis, va kadunud Reinuld Kaarlikõni, ehmatanu nii ärä, et es saanu sõnnagi suust. Viimäte, nigu ta es kõnel, võtnu ta süäme rindu ja visanu käänispääge väitse tuulekeerisesse. Keeris kadunu nigu tina tuhka. Kaarlikõni lännü käänispääge väist üles võtma ja nännü, et väitsel olevet olnu kolm vereplekki pääl. Sääntsit juhtumeid olevet olnü sääl pallu juhtunu. Ja vist põrakki om kurat sääl ja kollides müüdäminejeid. Praegugi löövat mõni vanainimene risti ette.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 14390
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev 20.03.2002
Lisatud 20.06.2012 17:11
Viimati muudetud 15.04.2013 17:06
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 49
Säilik
Pala