Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H II 55, 608/9 (2)
Täisviide
Viite osad Kogu:H IIKöide:55LK1:608LK2:609Pala:2
Kogumisaasta(d) 1895
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Enn Kuressohn
Pala kogumiskoht Viljandimaa, Suure-Jaani
Teksti sisu
Žanr paj
Jututüüp Saarisoo teomehed kohtavad liikuvat heinasaadu, musta hobust ja musta koera, ahelate kõlinat
Pärimuskohad
Koht 1
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Tekst
TEEUMEHED
See oli vanal aeal kui rahvas alles teeul käisid.
Kaks Saarisu meest läinud teeule on õhtu akanud minema sest et Saarisult Vastemõisa on üle kakskümend versta. Mehed võtsid õhtu leiva koti selga ja kardula pudru korviga kääe otsa mis nad mõisas pidid leiva kõrva võtma.
Kui nad olid jõudnud Lahmuse maile umbes kell ükstõistkümne aeg öösi, Lahmuse järve äärest tulnud heina saad ilma hobuseta ja läinud meestest mööda, mehed tulist hirmu täis et nüüd on vana tont ise; Aga mehed ei lausu üks ühele ega teine teisele midagi. Lähvad umbes viis vaka maad edase, kus tee kohe metsa äärest mööda lähab. Korraga jookseb suur must hobune metsast välja ja ahelad kõlisevad kaelas mehed tahvad hobust kinni võtta aga hobune jookseb üle tee nende eest läbi ja lähab järve ja kadus senna ära. Mehed võmmivad oma teed edasi. Saavad naad natuke maad edasi läinud jookseb neist jälle üks suur must koer mööda.
Meestel tuleb juba kaunis hirm peale aga keegi ei julge sõnagi lausta.
Umbes pool teist versta Suure Jaanist Lahmuse poole minna on oja mis Lahmuse järve jookseb. Mehed saavad oia silla peale ja nääevad kohe silla peal versta posti. Aga enne ei ole keegi seal versta posti näinud. Üks mees võtab kivi maast ja tahab sinna pihta visata aga tesed ei lase, mees viskab kivi maha ja lähvad rahulikult edasi. Saavad mehed ligi Pera külad kuulevad naad all silla peal kui mõni mees naeraks suure hääleka ah ah ahaa ja on veel korra ahelate kõlind kuulda ja kõik jääeb vagusi ega ei näe enam midagi. Lähvad alles hommikuks Vastemõisa. Seal räägivad seda lugu teistele üks Priisa küla mees kes üks nõid olevad olnud kuuleb seda jutu ja ütleb et oleks teie neise puutund, siis oleks kohe ahelad teie kaelas olnud.
Lisaandmed
Tekstimärkus originaalköitest
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 13053
Sisestaja Veinika Västrik
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 17:02
Viimati muudetud 09.08.2013 16:18
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H II 55
Säilik ERA-10350-34908-79801
Pala ERA-13220-58705-69894