Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERM 43, 5/8
Täisviide ERM 43, 5/8 < Suure-Jaani khk., Olustvere v. – J. Tamm (1880)
Viite osad Kogu:ERMKöide:43LK1:5LK2:8Pala:
Kogumisaasta(d) 1880
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jaan Tamm
Pala päritolukoht Viljandimaa, Suure-Jaani, Olustvere v.
Pala kogumiskoht Viljandimaa, Suure-Jaani, Olustvere v.
Teksti sisu
Objekti liik kivi, talu
Tegelased hiid, olend
Žanr muist, topon
Jututüüp Kalevipoja lingukivi e. Suurkivi Tääksi külas - Kalevipoeg viskas selle eestlaste pulmas olnud sortside pihta; kivi järgi Paksu talu nimi.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Paksu talu
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Vana küla Tääksi
Vana talu Paksu
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Tääksi
Koht 2
Objekti nimetus Kalevipoja lingukivi
Rahvapärane nimi Suurkivi
Vana maakond Viljandimaa
Kihelkond Suure-Jaani
Vana küla Tääksi
Vana talu Paksu (Paksu-Jüri 5)
Täpsem asukoht Paksu talu juures Pärnamäe all kruusirinnaku peal
Uus maakond Viljandi maakond
Uus küla Tääksi
Märkus LK all: Paksu Suurkivi KLO4001004
Tekst
Üks kord tulnud Kalevi poeg - Viru maalt seda Eesti maat pikuti läbi käies tahtnud ta Koiva jõele minna!
Teel Sakala maal Tom mäe ots jäänud ta seisatama üht asja õiete silmama, Ta näeb üle suure lahe teine pool Pärna mäe ots sortsi eitesid ja neiusid, kus need omale telgi ollid üles teinud; ja suurt lusti pidu pidasid, selle Paksu talu rahva pulma rõõmuks, mis mäe all seisis. - Kalevi poeg seda nähes vihastas enast väga, et ka sortsila-sed Eesti rahva pulmadest osa võtsivad.
Ta võttis oma lingu, mis talle vööle olli seutud -kätte, [pag. 6.] ja hakas taskust lingu kinni otsima, Õnneks leidnud ta vesti tasku nurgast ühe liiva tera, mis ta rutust lingu peale panni üdeldes: "Seegi pisikene kivikene peab sortsilaste telgi ja nende pea luud purustama- - Kerutas ringi ja - saatis!
Seda Kalevi poea tempu aimand üks sortsi eit ette ära, ta saatnud kivile pahad sõnad vastu mis ta jõu ära on võtnud, kivi ei ole enam telgi pihta ulatanud, vaid telgi ette mäe äre vastu sadand, sealt aga veel üles põrkand telgi poole. Seal pannud uks sortsi neiu kivile jala vastu. Kivi hakand tagasi mäest alla veerma, ja tahtnud kohe mäe alla Paksu talu tare [pag. 7.] pihta veerda! Kui Kalevi poeg seda näinud, et kivi mäest alla Paksu tare poole veernud,pistnud ta jooksma kaks-kolm sammu astudes pannud ta oma tugeva jala kivi le ette ja se jäänud seisma alla mäe küllaku peale. Sellepeale läinud ta mäe otsa, tõmmanud suure männa juurikatega maa seest välja, hakanud sellega sortsilasi uhtuma, Virutand nende telgi männa tüikaiga mäest alla, ja kupatanud sortsilased kõik laiali - minema.
Se lingu kivi seisab praegu Olustvere vallas, Täksi külas, Paksu Talu juures Pärna mäe all kruusi rinnaku peal, saab "suur kivi" hüitud, kust Paksu talu [pag. 8.] omald ka nime on saanud, priise kulutamise aeg. Kivi on taitsa 3 jalga kõrge, ja niisamma paks, suu tumas peal maa, Mäe pool kivi külle peal on veel sortsi neisi kinga jälg selgeste näha.
Kalevi poea jälg olema teine pool kivi külle peal naha olnud, sealt küllest on pikne suured lamakud
maha porutand, kus se jälje pool vastu maad on kukund.
Redigeeritud tekst
Üks kord tulnud Kalevipoeg Virumaalt. Seda Eestimaad pikuti läbi käies tahtnud ta Koiva jõele minna.
Teel Sakalamaale Tomemäe otsa jäänud ta seisatama üht asja õieti silmama. Ta näeb üle suure lohu teinepool Pärnamäe otsas sortsieitesid ja -neiusid, kus need omale telgi ollid üles teinud ja suurt lustipidu pidasid selle Paksu talu rahva pulmarõõmuks, mis mäe all seisis. Kalevipoeg seda nähes vihastas ennast väga, et ka sortsilased Eesti rahva pulmadest osa võtsid.
Ta võttis oma lingu, mis talle vööle olli seotud kätte ja hakkas taskust lingukive otsima. Õnneks leidnud ta vestitasku nurgast ühe liiva tera, mis ta rutusti lingu peale panni üdeldes: "Seegi pisikene kivikene peab sortsilaste telgi ja nende pealuud purustama." Keerutas ringi ja - saatis!
Seda Kalevipoja tempu aimand üks sortsieit ette ära. Ta saatnud kivile pahad sõnad vastu, mis ta jõu ära on võtnud. Kivi ei ole enam telgi pihta ulatanud, vaid telgi ette mäe ääre vastu sadand, sealt aga veel üles põrgand telgi poole. Seal pannud uks sortsineiu kivile jala vastu. Kivi hakand tagasi mäest alla veerma, ja tahtnud kohe mäe alla Paksu talu tare pihta veerda!
Kui Kalevipoeg seda näinud, et kivi mäest alla Paksu tare poole veernud, pistnud ta jooksma. Kaks-kolm sammu astudes pannud ta oma tugeva jala kivile ette ja see jäänud seisma alla mäeküllaku peale. Sellepeale läinud ta mäe otsa, tõmmanud suure männa juurikatega maa seest välja, hakanud sellega sortsilasi uhtuma. Virutand nende telgi männatüikaiga mäest alla ja kupatanud sortsilased kõik laiali - minema.
See lingukivi seisab praegu Olustvere vallas, Täksi külas, Paksu talu juures Pärnamäe all kruusirinnaku peal, saab Suur kivi hüütud, kust Paksu talu omale ka nime on saanud priiuse kuulutamise aeg.
Kivi on taitsa 9 jalga kõrge ja niisama paks, suutumas peal maa. Mäe pool kivi külje peal on veel sortsineitsi kingajälg selgeste näha.
Kalevipoja jälg olema teinepool kivi külje peal naha olnud. Sealt küljest on pikne suured lamakud
maha põrutand, kus see jäljepool vastu maad on kukkund*.

*Lugu on kahtlase algupäraga. Tekst lõppeb märkusega:
"Soovin seda juttu trükkida, sest rahvas tahab suure himuga niisugusid vanu teadusid kuulda. Kui "Sakala" väljaandja soovib, tahan ma veel mõnd vana juttu korjata ja Teie kätte saata.
15. detsembril 1880 kirjutud.
Lisaandmed
Tekstimärkus koopialt
Kirjandus Ilmunud: Muistendid Kalevipojast"
Sisu kommentaar Kp
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 12987
Sisestaja Veinika Västrik
Sisestuskuupäev
Kontrollija Pille Vahtmäe
Kontrollimiskuupäev 11.04.2018
Lisatud 20.06.2012 17:01
Viimati muudetud 12.04.2018 04:39
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERM 43
Säilik ERA-14132-46439-59730
Pala ERA-14132-46447-49022