Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H III 9, 767/9 ([19])
Täisviide H III 9, 767/9 (19) < Urvaste khk - G. Seen (1889)
Viite osad Kogu:H IIIKöide:9LK1:767LK2:769Pala:[19]
Kogumisaasta(d) 1889
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Gustav Seen gümnaasiumiõpilane
Pala kogumiskoht Võrumaa, Urvaste
Teksti sisu
Tegelased rahvas
Žanr kult, l
Jututüüp Uhtjärv jaotab Urvaste kihelkonna kaheks, põhjapoolsete ja lõunapoolsete khk-de rahvas erinev - mustakesed ja ahakesed
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Uhtjärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Urvaste + Vastse-Antsla
Uus maakond Võru maakond
Tekst
Urvaste kihelkond on loodusest juba kaheks jautatud: Rohkem kui kolm versta pitk ja mõnes paigas paljalt paarkümend samu lai \\\"Uhtjärv\\\", kelle põhja poolisel kaldal Urvaste kirik seisab, on see lahutaja. Lõuna pool on Vana ja Uus-Antsmõisa ja Vaabina, põhja pool teised vallad, nagu Liinamäe, Sõmerpalu, Koigu, Urvaste, Truuta, Kõrgula ja pool Restu valda. Lõuna üks Vana Antsmõisa on suurem kui kolm neli põhja valda. suuremad vaenu, kui praegu ka veel mõlemate kihelkonna poolte vahel on, on raske mõtelda. Kus nooremad kokku tulevad, sääl on kakkelus käes. Nimelt leeri laste vahel on vaen suur, nad tülitsevad alati. Põhja poolsete valdade rahvast kutsutakse üleüldise nimega \\\"mustakõisis\\\", sellepärast et nendel vanast kõik riided mustad olivad, lõuna poolseid kutsutakse jälle riiete pärast \\\"ahakõisis\\\". Nüüd kannetakse aga mõlemal pool tihti mustjas halli riideid (mitte Antsmõisa peaaegu valged halli, keda paljalt vanemad inimesed veel sääl kannavad), tihti musta, vähemine muud karva, nõnda et nüüd need nimed \\\"ahakõnõ, mustakõnõ\\\" oma esimest tähendust kaotanud on. Nüid ei ole nad muud kui sõimunimed.
Mustakesed on ahakestele hariduse poolest ka natukene ette jõudnud, nenda et nad nüid pool kahjatsemisega nendest räägivad ja ennast enamaks peavad, mis neid kahte poolt veel enam lahutab. Et mustakesed tõeste usinamad töötegijad on kui ahakesed, sellepärast pole mitte imeks pandav, et kord ahakene õde vennale nõu annab mustakest naeseks võtta. - Ja et ühes Koigu vallast saadud laulus (rida 141) seisab:
Avvustelle ahka särki,
sellest võib kindlast arvata, et see laul Antsmõisast päri on. -
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 12486
Sisestaja Eve Valper
Sisestuskuupäev
Kontrollija Eve Valper
Lisatud 20.06.2012 16:58
Viimati muudetud 09.08.2013 18:10
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H III 9
Säilik ERA-10354-41926-80403
Pala ERA-13220-65447-45972