Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide RKM II 72, 217/8 (1)
Täisviide RKM II 72, 217/8 (1) < Urvaste khk., Linnamäe v. - V. Visnapuu < emalt, Amanda Visnapuu, kolhoosnik, 54 a (1959)
Viite osad Kogu:RKM IIKöide:72LK1:217LK2:218Pala:1
Kogumisaasta(d) 1959
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Amanda Visnapuu kolhoosnik Võrumaa, Urvaste, Linnamäe v.
54 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Valli Visnapuu informandi tütar
Teksti sisu
Objekti liik mõis, klooster
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, arh
Jututüüp Linnamäe mõisa läh. kloostri varemetes varandus. Kaevajaid takistatakse.
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Linnamäe mõis
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Linnamäe
Vana küla Linnamäe
Uus maakond Võru maakond
Tekst
Kloostri varandus.
Alapõdra talu poolt Linnamäe mõisa poole minna olevat vana-aegse kloostri varemed, kus peituvad suured varandused.
Kord saanud üks mees oma sugulaste kaudu teada sellest varandusest. Et aga see maa kuulus kohalikule mõisnikule, siis ei tohtinud ta minna kaevama ilma mõisahärra loata. Mees läkski mõisasse ja küsis härra käest luba kaevamiseks. Härra oli nõus, kui kuulis, et mees kaevab oma kulul ja annab pool varandusest temale.
Hakkasidki mehed kaevama varandust. Kaevasid mitu päeva, aga töö ei tahtnud kuidagi edeneda. Ühel päeval aga, kui hakkas juba hämarduma ilmusid meestele kaevamise tee peale ette valged kujud. Mehed kohkusid koledasti ära ja pistsid plagama. Teisel päeval hakkasid nad aga ikka edasi kaevama, kuna raha võitis hirmu. Kui aga jälle hämardus, ilmusid meestele tuttavad kujud ja tõkestasid neil kaevamise tee. Nüüd ei jäänud meestel enam muud üle, kui kaevata ainult päise päeva ajal. Varsti ilmusid nähtavale juba rauduksed, kus suured võtmed ees olid. Mehed tahtsid juba avada uksi, kui nägid, et mõisapoolt kiirel sammul tuleb härra. Jõudnud meesteni, mõisahärra ütles:
\"Ma olen ümber mõelnud selle kaevamise asjus. Ma ei taha mitte, et minu maa peal kaevatakse. Ajage see käik tagasi kinni ja tulge mõisa, ma maksan teile selle töö kinni.\" Ega midagi, härra sõna tuleb kuulata. Kui mehed olid käigu tagasi kinni ajanud, läksid nad mõisa. Härra, kui nägi mehi, küsis: \"Noh, kas varandus juba väljas?\" Mehed aga vastasid kohkudes, et sa käskisid meil ju kaevamise lõpetada. Nüüd oli härra käes kord imestada. Viimaks sai ta sõna suust. Härra ütles, et ta ei ole tänane päev majast väljas käinud, kutsudes isegi oma teenijad tunnistajaks. Nüüd said mehed aru, et mõisniku kuju all olid näinud nad vaimu. Kaevamine jäeti pooleldi, sest see kaevatud käik oli ju kinni aetud ja ka hirm oli neil vaimude ees. Peale selle ei olevat keegi katsunud enam varandust kaevata, mis sestsaadik seisvat peidus.
Lisaandmed
Tekstimärkus kartoteegis kogumisaasta 1957
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 11728
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:52
Viimati muudetud 15.04.2013 17:02
Andmed Kivikeses
Säiliku viide RKM II 72
Säilik
Pala