Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 243, 364/7 (3)
Täisviide ERA II 243, 364/7 (3) < Urvaste khk., Tiidu k. ja t. < Nässmetsa as., Vahtra t. - K. Raave < Helmi Raave, 38 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:243LK1:364LK2:367Pala:3
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helmi Raave Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Nässmetsa asundus, Vahtra t.
Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Tiidu k., Tiido t.
38 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kalev Raave
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Muud märksõnad varandus
Žanr muist, k
Jututüüp unes näidatakse raha peidukohta Sälgüsmäes, leidja ei jaga vaestega, jääb ilma
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sälgüsmägi
Rahvapärane nimi Selgismägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Vastse-Antsla
Vana küla Sundsi
ERA kood Urv_Toku_01
Uus maakond Võru maakond
Uus küla Toku
Tekst
Vanasti olnud Selgismäesse peidetud raha, leidja pidi aga poole rahast andma vaestele. Läinud siis üks ahne mees raha otsima. Kaevanud kogu mäe üles aga raha polnud leidnud. Tulnud siis mehike kurval meelel koju ja heitnud magama. Öösel näinud ta unes, et üks hall vanake kaevnud kõik mäe üles ja otse keskmäge leidnud rahapaja. Ärgates mõtelnud ta halli vanamehe enese olevat, kes nagu temagi asjata raha otsinud. Et vanamees raha leidis, seda ei olevat tal meeleski olnud. Nii uinunud ta uuesti ja näinud unes, et hall vares lennanud mäel oleva kuuse oksale ja laulnud: \\\"Tasa raha kaob kivi alla peitu vaob, rutta inimene sa - oled koos siis õnnega!\\\"
Ärgates olnud mehel selge, et raha on mäel asuva kivi all. Läinud siis kohe mäele ja leidnudki kivi alt rahapaja. Viinud koju ja peitnud ära, ning jätnud vaesed rahast ilma. Järgmisel päeval tahtnud mees oma raha vaadata ata ehmunud vaeseke nii ära et jäänud keeletuks. Raha asemel olnud kollast saepuru. Läinud mees siis viimaks tagasi mäele kivi juurde, tõstnud kivi üles ja näinud kivi all suure kera usse. Pärast ei tohtinud mees kunagi kivi juurde minna sest ussid olid valvsad, ning kui ta kivi puutus olid ussid ta kallal. Varandus aga jäänudki kaduma, vist võtnud Vanataat ta inimestelt ära, sest need olid ihned ja sõnakuulmatud.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 11189
Sisestaja Ülle Kärner
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:48
Viimati muudetud 15.04.2013 17:01
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 243
Säilik
Pala