Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 243, 362/4 (2)
Täisviide ERA II 243, 362/4 (2) < Urvaste khk., Tiidu k. ja t. < Nässmetsa as., Vahtra t. - K. Raave < Helmi Raave, 38 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:243LK1:362LK2:364Pala:2
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helmi Raave Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Nässmetsa asundus, Vahtra t.
Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Tiidu k., Tiido t.
38 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kalev Raave
Teksti sisu
Objekti liik järv, kivi, mägi
Tegelased vaimolend, loom/lind/kala
Žanr muist, topon
Jututüüp Uhti toob Venemaalt laudu, sorts muudab end härjaks, tahab Uhtit uputada; Uhti, ta visatud kivi ja järv praegugi näha
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Uhtjärv + kivi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Urvaste
Uus maakond Võru maakond
Tekst
Muistse elanud Ugandis vägev kangelane Uhti. Uhtil puudunud aga maja ja ta otsustanud endale ta ehitada. Selleks pidanud ta Venemaalt laudu tooma. Ja ühel päeval võtnudki ta Venemaa teekonna jalge alla. Minek õnnestunud tal hästi aga tulles valvanud Peipsi sorts ja kui kangelane voogudesse astunud, puhunud ta järve mässama. Naeratates rühkinud Uhti edasi, sest vesi ulatanud talle ainult rinnuni. Teekond väsitanud teda siiski ja ta otsustanud puhata. Oma voodiks valinud ta kena oru ja heitnud rahulikult puhkama. Seda silmapilku sorts aga kasutanud ära. Ruttu kogunud ta suure veehulga, muutnud enese härjaks, vee pilveks ja sõitnud kangelast uputama. Uhti voodi kohale jõudnud möiranud ta, märgiks pilvele, et see pidi alla laskma. Kangelane aga ärganud möirgamise pääle üles. Sorts ehmunud, lasknud pilvel kukkuda ja lennanud härja näol ära. Uhti teinud kohe lingu otsinud paraja kivi ja tahtnud sortsile järele visata. Hoogu võttes aga katkenud lingupaelad, kivi prantsatanud maha, kangelane ise lennanud ninapidi järve.
Kivi võib praegugi veel näha, Uhtist aga saanud liivaseljandik mis ulatub peaaegu poole järveni. Rahvas hakkas järve kutsuma, kangelase nime järele Uhtjärveks.

Uhtjärv asub 10 km Antslast, Urvaste kiriku juures, Vaste-Antslas.
Lisaandmed
Sisu kommentaar omalooming ja \"ainetel\"
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 11188
Sisestaja Ülle Kärner
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:48
Viimati muudetud 14.04.2013 21:42
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 243
Säilik
Pala