Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 243, 359/62 (1)
Täisviide ERA II 243, 359/62 (1) < Urvaste khk., Tiidu k. ja t. < Nässmetsa as., Vahtra t. - K. Raave < Helmi Raave, 38 a (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:243LK1:359LK2:362Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Helmi Raave Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Näsmetsa asundus, Vahtra t.
Võrumaa, Urvaste, Antsla v., Tiidu k., Tiido t.
38 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kalev Raave
Teksti sisu
Objekti liik mägi
Muud märksõnad sõda, varandus
Žanr muist, uk, õud
Jututüüp karjane leiab Sälgüsmäelt koopast ulguvad luukered; tark õpetab, kuidas luud matta; Sälgüsmäes muistse vabadussõja surnukspiinatud
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sälgüsmägi/Selgismägi
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Vastse-Antsla
Vana küla Sundsi
ERA kood Urv_Toku_01
Uus maakond Võru maakond
Uus küla Toku
Tekst
Ennemuisteläinud karjane karjaga metsa. Olnud ilus päiksepaisteline ilm. Kari söönud rahulikult ja karjane uitnud mööda metsa ringi, kuni jõudnud metsas asuvale Selgismäele. Sääl jäänud karjane ehmunult seisma, sest nagu maa alt kostnud pikk kaebav hääl: \\\"Um-be!\\\" Karjane tahtnud koht koju joosta, aga ta ei saanud sammugi paigalt, olla olnud nagu kinni naelutatud. Viimaks võtnud karjane südame rindu ja astunud võsastikku, et järele vaadata, mis äsjakuuldud hüüd tähendab. Põõsastes peatunud ta ja näinud koopasuud, mille ees valendanud inimeste luukered. Päike paistnud otse nende pääle ja kortkorralt katsunud luud üles tõusta, langenud aga kohe tagasi, valget vahtu välja ajades ja kisendades: \\\"Umbe, umbe!\\\" Karjane ei söandanud enam kauemini vaadata ja pistnud kodu poole jooksma. Kodus jutustanud ta nähtud loo ja värisenud ise hirmu pärast. Kõik ehmunud. Mindud, siis viimaks targa juurde nõu küsima. Tark ütelnud: \\\"Mingu karjane jällegi luude juurde ja sidugu iga luu ümber villane lõng ning köitku üheksa sõlme ette. Pärast matku luud maha.\\\" Külarahva päälekäimise tõttu läinudki karjane ja teinud targa õpetuse järele ning luid ei olnud enam kunagi näha. Külas aga kõneldud veel palju aastaid luudest järgmist: \\\"Muistse vabadussõja ajal peitnud elanikud oma varandused Selgismäesse kaevatud koobastesse, häda puhul läinud ka elanikud ise koobastesse. Vaenlased leidnud aga peiduurkad üles ja teinud tule koopasuudmele. Seesolijad surnud hirmsas piinas ja tõotanud veel luudena vaenlastele kätte maksta.\\\"

Selgismägi asub 4 km, Kuldrest, Tiido külas, Vastse-Antsla vallas.
Lisaandmed
Sisu kommentaar Umbeorg
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 11187
Sisestaja Ülle Kärner
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:48
Viimati muudetud 14.04.2013 21:36
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 243
Säilik
Pala