Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 243, 277/9 (1)
Täisviide ERA II 243, 277/9 (1) < Urvaste khk., Vastse-Antsla v., Haraku t. < Petserimaa - A. Maalik < Aleksander Maalik (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:243LK1:277LK2:279Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aleksander Maalik Võrumaa, Urvaste, Vastse-Antsla v., Haraku t.
välismaa, välismaa, Petserimaa
Maalik on elanud Harku A-162 talus; geograafiliselt klapib AVKA: Maaliku Miku tarõ, Vht-Antsla m: Tsiksi
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Alvine Maalik
Teksti sisu
Objekti liik peopaik, puu, kivi, mägi, pelgupaik
Muud märksõnad sõda, varandus
Žanr muist, arh, uk kal
Jututüüp Sälgüsmäel kiigutakse munapühadel; mai- ja jaanituli; Armukuusk; kivi all varandus; mäe kandnud kokku rootsi sõdurid, mägi pelgupaigaks, leitud luustikke
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Sälgüsmägi / armukuusk / pelgukoobas
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Vastse-Antsla
Vana küla Sundsi
ERA kood Urv_Toku_01
Uus maakond Võru maakond
Uus küla Toku
Tekst
Sälgusmägi.
Minu kodutalust paari kilomeetri kauguses asetseb Sälgusmägi. Mägi on kaetud okaspuu-metsaga ning ta omab pikliku kuju. Pikuti üle mäe harja viib tee. Tee ääres, kahe suure kase vahel on kiik, kus käib noorrahvas kiikumas - eriti munapühadel. Natuke maad edasi asub lage plats, mäe kõrgem koht. Seal on näha kahte suurt tuleaset. Nendel tuleasemetel tehakse ühel maituld, teisel jaanituld. Siis on terve ümbruskonna rahvas kogunenud Sälgusmäele; kus lauldakse üheskoos, tehakse ringmänge ja tansitakse. Sälgusmäele kogunevad ka ümbruskonna elanikud suveõhtuti ja ka mõnedel tähtpäevadel veetma lõbusamalt aega. Tihti vaadeldes mäelt alla orgu, torkavad silma mäe veerul ja ka orus üksikud suured kivid. Neis ühe suurema all arvatakse olevat rahapada. Kord üks mees tahtnud liigutada seda kivi, kuid ei olevat jõudnud. Ta kuulnud aiult kivi alt kumisemist ja rahakõlinat. Sälgusmäe orus on ka suur kuusk, mille oksad on kasvanud allapoole. Selle kuuse ligiduses muru on väga ilus, kaetud kassikäppade ja muude lilledega. Noored inimesed armastavad seal tihti istuda, kus nad kingivad end jäädavalt üksteisele. Sellest on pärinud kuusk ka endale nime: \\\\\\\"armukuusk\\\\\\\".
Sälgusmäe tekitajateks arvatakse rootsi sõdureid, kes kandnud mulla kokku kuuehõlmas. Põhjasõja-ajal olnudki mägi rootslaste pelgupaigaks.
Kord ruusaaugust leitud inimese luid ning ka päris terveid luustikke. Sellest arvavad kohalikud elanikud, et Põhjasõja-ajal kaevatud koopas olid inimesed varjul. Kuid vaenlased on sellest teada saanud ning pannud koopa suu kinni ja nii jäänudki inimesed sisse ja surnud näljasurma.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 11157
Sisestaja Ülle Kärner
Sisestuskuupäev
Kontrollija Mari-Ann Remmel
Kontrollimiskuupäev 10.05.2005
Lisatud 20.06.2012 16:47
Viimati muudetud 15.04.2013 17:00
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 243
Säilik
Pala