Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 245, 179/83 (10)
Täisviide ERA II 245, 179/83 (10) < Urvaste khk, Alaküla, Mäe-Pardsi t - I. Eisen < Aleksander Kala, 77 a, jt jutustajad (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:245LK1:179LK2:183Pala:10
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Aleksander Kala sündind samas Võrumaa, Urvaste, Sõmerpalu v., Ala-Järvere (Alaküla) k., Mäe-Pardsi t.
Võrumaa, Urvaste, Sõmerpalu v.
77 a. 1864
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Ilmar Eisen 1922
Teksti sisu
Objekti liik loss, karistuspaik, mägi, maa-alune tee, tiik/lomp
Tegelased hiid/kurat, vaimolend
Žanr topon, muist
Jututüüp Härbäni mägi ja tiik Mäekülas - kirikupappide loss, tapetud papid visatakse tiiki; oiged; käik Petseri kloostrisse
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Petseri klooster
Vana maakond Setomaa
Kihelkond Seto
Vana küla Petseri linn
Koht 2
Objekti nimetus Härbänimägi, Härbäni tiik
Rahvapärane nimi Vene tiik
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Sõmerpalu
Vana küla Mäekülä
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Sõmerpalu vald
Koht 3
Objekti nimetus Tappoja karjamõis
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Urvaste
Vana vald Sõmerpalu
Vana küla Mäekülä
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Sõmerpalu vald
Tekst
Osulast läheb 3 kls. tee \"Tappoja\" pääle. See Tappoja ei ole midagi muud kui koha nimi, kus koos on kolm talu. Ühe taluniku maa pääl on suur lame mägi mida kutsutakse Härbeni mäeks, ja mäe all asub suur ümarik tiik mida kutsutakse nagu mägegi Härbeni tiik.
Selle mäe pääl vanal ajal olnud kiriku pappide Loss või härben seda ei teata täpselt, aga väga suur ja kallihinnaline ehitus olnud. Kus kõik kiriku papid koos käinud. Tiik olnud ka väga ilus ja sääl olnud eriliik kalu sees, mis teinud hommikuti vara väga ilusat häält.
Tapetud siis papid ära, seda ei tea kes, ja pillutud osalt sinna tiiki.
Praegu tulevad ka suuri savikive vahel nähtavale, ja arvatakse teadvad ka osalt müüri kohta.
Selle koha vastu on ka rahval naljakas olemine või aukartus. Ning tihti olevad kuulda oigamist, mida tegevad pappide vaimud.
Korra läinud säält mööda üks mees nimega Elias, kuulnud ka oigamist hobune ehmunud seda hakanud ja hakanud lõhkuma, pillates Elia vankrilt maha. Tahtnud siis Elias järelevaadata et mis hääl see niisugune on, läinud siis pimedat metsamööda oigamise hääle peale edasi, saanud \"Härbänimäe\" tiigi lähedale kui näinud et ümber 20ne papi istub tiigi kaldal, ja kuulavad juttu mida räägib nende ees seisev papp. Jutt kaugemal kostvad nagu oigamine.
Elias läinud veel lähemale pappidele, saanud siis kõnest niipalju aru et see ei ole eesti keel. Hõiganud Elias siis kaunis lähedalt eesti keeles Tere, ja küsinud et mis siin tehakse. Talle hakatud siis väga lahkelt seletama ja selgitama, nüüd ka eesti keeles, et külamees võõras ega meie siin väga tihti oma olemisi ei pea, iga aasta üks kord kesksuvel. Meie pühad inimesed on väga ülekohtuselt patused inimesed ära tapnud, ja see pärast meie hinged ei saa rahu. Palutud siis Eliat ka oma poole külla, see võtnutki kutse vastu, olevad viidud siis mingisuguse kivi juure, mis nagu uks lahti ja kinni käinud. Astunuvad siis maa sisse, aga näe imet ei saanud mujale kuhugi kui toredasse saali. Saali kaugemast nurgast väljus mingi võlvi taoline tunnel, mis viivad Petseri kloostri õõntesse. Palju oli Eliale veel räägitud ja siis ilusasti välja saadetud. Hakunud siis kodupoole ruttama, saanud umbes pool kilomeetrid, kui märganud enda ees, natuke maad eemal, kuidas Vana Halv tema hobust tahtnud ära tappa. Mehel muidugi hobusest kahju, hõiganud et \"mis sa loll looma piinad\" vanakuri ehmunud ja põgenenud. Mees saanud hobuse elusalt kätte.
Ültse vanakuri armastavad püha pappide ligidal olla, mitu meest teda juba näinud sääl mäe pääl ümber jooksmas.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 10846
Sisestaja Valdo Valper
Sisestuskuupäev
Lisatud 20.06.2012 16:45
Viimati muudetud 15.04.2013 17:00
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 245
Säilik
Pala