Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide Remmel, Potter, Valk 2001, 154/5 (99).
Täisviide Remmel., M.-A.; Potter, T.; Valk, H. \\\\\\\"Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus\\\\\\\", lk 154/5 (99). (2001)
Viite osad Kogu:Köide:LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2001
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jaan Allas Võrumaa, Rõuge, Kiidi k., Sikamõtsa t
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Terje Potter
Teksti sisu
Objekti liik maastik
Tegelased hiid/kurat
Žanr muist
Jututüüp Paganamaa: Vanapagana jäljed
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Paganamaa / Trumbipalu / Arnoldi riik
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Paganamaa
ERA kood Rõu_119 ja Rõu_Paganamaa_01
Uus maakond Võru maakond
Uus vald Rõuge vald
Uus küla Paganamaa
Koht 2
Objekti nimetus Sarapuujärv
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Paganamaa
ERA kood Rõu_189
Koht 3
Objekti nimetus Piiriorg
Vana maakond Võrumaa
Kihelkond Rõuge
Vana küla Paganamaa
ERA kood Rõu_188
Tekst
Üle Eesti on olemas selle...nagu me enne olime usu juures, nüüd me läheme siis nende teiste võimude juure. Siis näed on siis jumal ja kurat või teise sõnaga pagan. No see paganad ka teeb suuri tükke, muistsest ajast tänapäevani välja, ega ta kuskile näed jäänud ei ole, aga neisse suhtutakse erinevalt ja see on suhte küsimus. Ja on siis niimoodi, et Paganamaal on niisugune maastik, kus on väike soo ja sealt on edasi kolm jalajälge, mis on seal täitsa kraatrid maa sees. Ma nüüd pean oma jala siia tõstma, et teile rääkida (tõstab jala auto armatuurlauale). Näete, seal on täpselt olemas see kannakoht, on see koht ja näed siis on see. Ma ei tea küll ütelda, et mitme tuhande kordses suurenduses see on. Ja järelikult on see pagan siis olnud hirmus vägev, et noh see on suur mägi seal, et ta läks ja see jalg....maa pidi siis ma ei tea kui pehme olema, et ta vajutas sinna selle kraatri sisse. Ja läks edasi teistmoodi, näed jälle teine jalg või kolmas. No kuna ta oli vägev, siis selle sammu pikkus oli tal ka 100 meetert ja rohkem ja sealt on siis oja voolab välja sinna Sarapuu järve, kolm järve on seal Paganamaal. Ja ta siis äikse eest näed hirmsa vaduga ol`l läinud sinna pakku ja siis ta varbaküünega tõmbas selle oja või kraatri sinna sisse. Varbaküün oli tal nii vägev. See soo, mis ees on see on pehme, seal oli tal siis magamisase. Seal ta puhkas, mõnules ja vaatas.
Siia Paganamaale ta tuli selle mõttega, et siia ta jääb siis püsielanikuks, rajab sinna oma kodu, tal on seal siis oma sepikojad veel ja kitsekarjamaa jne. Ta püüdis ka ikka nagu inimesega paralleelselt olla, aga ta on hiigla vägev.
Redigeeritud tekst
Näed, on Jumal ja Kurat või teise sõnaga Pagan. No see Pagan teeb suuri tükke, muistsest ajast tänapäevani välja, ega ta kuskile jäänud ei ole, aga neisse suhtutakse erinevalt ja see on suhte küsimus.
Ja on siis niimoodi, et Paganamaal on niisugune maastik, kus on väike soo ja sealt on edasi kolm jalajälge, mis on nagu kraatrid maa sees. Ma nüüd pean oma jala peal näitama, et teile rääkida. Näete, seal on täpselt olemas see kannakoht, on see koht ja näed, siis on see. Ma ei tea küll ütelda, mitme tuhande kordses suurenduses see on. Järelikult on see pagan siis olnud hirmus vägev. Maa pidi siis ma-ei-tea-kui pehme olema, et ta vajutas sinna selle kraatri sisse. No kuna ta oli vägev, siis selle sammu pikkus oli tal ka sada meetrit ja rohkem. Ja sealt voolab oja välja Sarapuu järve. Paganamaal on kolm järve. Ju ta siis äikese eest hirmsa valuga oli läinud sinna pakku ja siis varbaküünega tõmbas selle oja või kraatri sinna sisse, varbaküüs oli tal nii vägev. See soo, mis seal ees on, see on pehme. Seal oli tal siis magamisase. Seal ta puhkas, mõnules ja vaatas.
Siia Paganamaale tuli ta selle mõttega, et jääda püsielanikuks, rajada siia oma kodu. Tal on seal omad sepikojad ja kitsekarjamaa, jne. Ta püüdis ka ikka nagu inimesega ühtemoodi olla, aga ta oli lihtsalt hiigla vägev.
Lisaandmed
Kirjandus Rõuge kihelkond. Paigad ja pärimus, lk 154/5
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 10311
Sisestaja Terje Potter
Sisestuskuupäev 09.11.2001
Litereerija Terje Potter
Lisatud 20.06.2012 16:40
Viimati muudetud 18.11.2012 16:30
Andmed Kivikeses
Säiliku viide
Säilik
Pala