Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA, DH 1982
Täisviide ERA, DH 1982 < Hageri khk, Allika k, Kõrtsuhansu t – J. Metssalu < Leiger Parek, snd 1940 (2019)
Viite osad Kogu:ERA, DHKöide:1982LK1:LK2:Pala:
Kogumisaasta(d) 2019
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Leiger Parek Harjumaa, Hageri, Allika k, Kõrtsuhansu t
1940
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Jüri Metssalu 1981
Teksti sisu
Objekti liik järv
Žanr andm
Jututüüp Ruila paisjärvest ja sealsest kalasaagist
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Ruila paisjärv
Vana maakond Harjumaa
Kihelkond Hageri
Vana küla Ruila
Uus maakond Harju maakond
Uus küla Ruila
Tekst
Ma mäletan, et minu vanaisa rääkis, et nad olid aetud seda mõisa paesu ehitama. Siis nad olid hobustega seda muda sealt välja, sinna koolimaja poole… Et sealt läheb nagu mäkke niimoodi. Oli sinna nagu muru tehtud sellest mudast, mis nad sealt välja vedasid. Nii et see mõisa paes on kaevatud paes, see ei ole looduslik. Sealt jooksis ennem jõgi läbi. Aga nüüd on nii kahju seda vaadata. Seal oli kaks paati peal ja sügav vesi, ujusime seal. Nüüd on ainult paljas kraav ja mudajärv. See on nüüd nii muda täis, et seal ei ole kala ka.
– Seal olid vanasti pardid ka?
Oo jaa! Kõike oli seal. Kala oli kõvasti. Ja seal oli iga aasta, seal oli kaks veskit. Üks oli saekaater, mis töötas vee jõul ja teine oli jahuveski. Aga siis suvel, kui rahvas tahtis heina teha ja jõeäärsed need talude heinamaad olid, siis lasti tamm, vesi jooksis minema ja siis heinamaad jäid kuivaks. Ja siis sai sealt heina teha. Ja siis kui tammi mahalaskmise päev oli, siis jäi kalu kuivale seal. Siis olid kõik – kooliteenijad olid seal persest saati muda sees, ja kõik korjasid sealt kala, mis kuivale jäid. Minagi käisin ja korjasin ka sealt.
Ja nii palju oli kala, et minu rekord oli suure vahetunni ajal 30 ahvenast püüda. Minut ja ahvenas! Meil olid pandud kohe õnged ja need olid juba valmis pandud sinna sedasi. Et nii kui kell helises, nii panime jooksuga. Pool tundi oli see vaheaeg. Ja kohe ussid ja kõik olid olemas. Läbi vee vaatsid, et kui suuremat tahtsid, siis panid selle nina alla. Kalad ujusid seal… Nii palju oli kala! Kohe meeletult oli Ruila jões kala.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 37402
Sisestaja Reeli Reinaus
Sisestuskuupäev 01.04.2022
Lisatud 01.04.2022 12:32
Viimati muudetud 01.04.2022 13:16
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA, DH 1982
Säilik
Pala