Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide ERA II 249, 15/8 (1)
Täisviide ERA II 249, 15/8 (1) < Torma khk., Avinurme v., Sälliksaare k., Vahe-Alekere t. - Richard Haav < Jüri Haav, 63 a. (1939)
Viite osad Kogu:ERA IIKöide:249LK1:15LK2:18Pala:1
Kogumisaasta(d) 1939
Esitajad
Nimi Isikumärkus Elukoht Päritolu Päritolumärkus Vanus Sünniaasta
Jüri Haav Richard Haava isa Tartumaa, Torma, Avinurme v., Sälliksaare k., Vahe-Alekere t.
Tartumaa, Torma, Avinurme v., Sälliksaare k., Vahe-Alekere t.
63 a.
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Richard Haav 1922 snd. 1922; Mustvee Reaalkooli õpilane
Teksti sisu
Objekti liik kalme, soo/raba, küla, jõgi
Tegelased rahvas
Žanr andm, arh, topon
Jututüüp Avinurme nimi havidega jõe äärsete nurmede järgi, Änniksaare nimi asutanud soomlase, Sälliksaare asustanud rootslase järgi, Kaevussaare maapinna aukude järgi, Maetsma küla matusekoha järgi, Kärasi käriseva värava järgi, Paadenurme paekivi järgi
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Kalmu soo
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Torma
Vana vald Avinurme
Vana küla Avinurme + Änniksaare + Sälliksaare + Kaevussaare + Maetsma + Kärasi + Paadenurme
Uus maakond Ida-Viru maakond
Uus vald Avinurme vald
Tekst
Avinurme valla ja sealasuvate külade nimede tekkimine.
Vanarahva jutu järgi olnud praeguse Avinurme valla maa-alad vanal ajal suurelt osalt veega ja soodega kaetud. Ainult üksikud kõrgemad kohad n.n. saared kerkisid veest. Läbi selle soise maa-ala voolas kalarikas jõgi, mis eriti kubises havidest. Sellepärast hakati seda jõge hiljem kutsuma Avijõeks ja jõe ümbruses olevaid madalaid heinamaid (nurmi), kuhu havid kevadetel kudama läksid Avinurmeks. See nimi sai (pag. 16) hiljem laiema ulatuse ja jäi ka valla nimeks.
Huvitav on märkida, et suurem osa külade nimesid lõpeb saare nimetusega. Nii on siin: Sälliksaade, Änniksaare, Lepiksaare, Laurisaare, Kaevusaare, Kodasaare, Peebussaare, Tõnusaare, Rehesaare, Tammesaare, Jaanisaare ja Teadusaare. Need nimed on tekkinud siin asetsenud \"saartest\" kuhu asusid elama esimesed elanikud. Nime algosa on tekkinud esimese elaniku nimest (Sälliksaare, Änniksaare jt.) või mõnest iseloomustavast nähtest või asjast (Rehesaare, Kaevusaare jt.) Sõna keskel asetsev -s- hääldatakse kohalikus murdes kahekordselt (Kaevussaare, Tammessaare jne.)
Lähemalt teatakse jutustada nimede tekkimisest järgmistel küladel. Änniksaare (pag. 17) nimi tekkinud tema asutaja soomlase Änniku nimest, kes asunud elama ühele \"saarele\" pärast Põhjasõda. Samuti tekkinud Sälliksaare nimi rootslase Sälliku nimest. Kaevussaare nimi tekkinud seal esinevate maapinnavormide tõttu, kus augud tuletanud meelde kaevusid.
Praegune Maetsma küla olnud ennemini Maetusmaa, mis tähendanud matusemaa. See nimi tekkinud sellepärast, et seal asunud paganluse ajal matusekoht, mida tõendavad sealt hilisemal ajal leitud inimluud ja mõningad sõja- ja tarberiistad, aga ka rahad. Ei teata kas leiud on säilinud või mitte. Sellest on ka oma nime saanud Maetsma küla külje all asuv Kalmu soo.
Praeguse Kärasi küla ees olnud (pag. 18) vanasti suur värav, mis liigutades kärisenud. Rahvas armastanud öelda, et nüüd lähme läbi käriseja ja hiljem saanud ka küla nimeks Kärasi.
Paadenurme küla saanud oma nime aluspõhjas leiduva pae tõttu, mida siin mujal külades päevavalgele ei tule. Varemini olnud ta nimigi Paadenurme.
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 21031
Sisestaja Kaisa Langer
Sisestuskuupäev 09.12.2010
Lisatud 20.06.2012 17:57
Viimati muudetud 09.08.2013 15:07
Andmed Kivikeses
Säiliku viide ERA II 249
Säilik ERA-12220-59894-78865
Pala ERA-12220-59898-79301