Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 50691/5 (5)
Täisviide E 50691/5 (5) < Rõngu khk., Aakre v. - Kristjan Weier (1918)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:50691LK2:50695Pala:5
Kogumisaasta(d) 1918
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Kristjan Weier ka Weiher
Teksti sisu
Objekti liik kivi, talu, mägi
Muud märksõnad surm, rootsi, sõda, varandus, vene, tapmine, aeg, vargus
Žanr aj, j, arh, topon
Jututüüp Sõjaaegadest ja piinamistest, sh mitmed kohad sest oma nime saanud: Rõngu mõisa lähedal kirjaga kivi, Rootsi nimeline talu, varandusega Rootsi mäed
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Rootsi mäed
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rõngu
Vana vald Aakre
Vana küla Purtsi
Uus maakond Tartu maakond
Uus küla Purtsi
Koht 2
Objekti nimetus Rootsi talu
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rõngu
Vana vald Aakre
Vana küla Purtsi
Vana talu Rootsi
Uus maakond Tartu maakond
Uus küla Purtsi
Koht 3
Objekti nimetus Kirjaga kivi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rõngu
Vana küla Rõngu
ERA kood Rõn_Lossimäe_02
Uus maakond Tartu maakond
Uus küla Lossimäe
Tekst
Sõjadest on saanud palju inimesi kannatada, niisamuti on saanud ka meie esivanemad palju kannatada rootsi (põhja) sõja ajal.
Palju sadandeid, mis vanarahva suu veel räägib, on langenud ise vene soldatide ohvriks. Mõega surm oli armu asi olnud, aga palju olit langenud piinale ohvriks. Lapsed oli kistud ema sülest ära ja oli löödud aia teiba otsa püsti, ja naistel oli lõigatud nisad ära. Enne ei ole eestlastele armu annud venelased, kui keiser Peeter oli täiesti aru saanud, et Eestima tema alla jääb. Surmamised olid jäänud küll järele, aga siis olid alganud jälle riisujad oma tööd. Neid rüüstajate- ja riijate salku oli parkideks nimetatud. Kui parkisid oli nähtud tulevad, siis oli peitnud kõik inimesed ennast ära. Ükskord oli üks vana mees reheahju tuld pannud, ja ise oli tuhkaua kivi peale suikuma jäänud. Korraga kuulnud tema inimeste rääkimist. Ta oli saanud aru, et pargid on, ja oli läinud ahjupeale pakku. Pargid olid tulnud rehetuppa ennast soendama. Nad olid ajanud pealmised riided maha, aga all oli olnud naisterahva riided. Vanamees oli võtnud ka suure teiba üles ahjupeale. Kui ta nägi, et nad mehed ei ole, vaid vene naised, mõtles ta, et nendest saab ruttu jagu. Ta hakas ahjuotsa pealt teibaga parkidele pähe peksma. Suidsuses rehetuas ei saanud nad aru, kust need hoobid tulevad ja ei näinud kedagi ka, aga ehmatuse pärast ei saanud nad ka pakku jooksta, nii viisi lõksis vanamees kõik pargid surnuks.
Ja veel, kui koledad ja hirmsad. lahingud tolle aja kohta olid olnud. Lahingutes oli raiutud nii et käsi oli mõõga külge kinni kasvanud. Palju kohti minu kodu lähedal, kus olid suured lahingud olnud. Rõngu mõisa lähedal on kivi sisse raiutud: \\\\\\\"Siin hingab rootsi vägi, nii kui üks kivi prügi!\\\\\\\"
Ja Aakre vallas on üks talu omale rootsi sõjast veel nime saanud \\\\\\\"Rootsi\\\\\\\". Selle talu lahedal on suured metsad. Metsas on kõrged mäed ja suured sõjavallid. Neid mägesid kutsutakse Rootsi mägedeks. Nende mägede seest on leitud palju rostetanuid sõjariistu. Neist mägedest ja sellest sõjast on palju muinasjuttusid, mis vana rahvas räägib. Näituseks: Üks raskesti haavatud rootsi kindral oli kaks katla täis raha mäe külje sisse ära petnud, aga ise oli ta ruttu ära surnud. Seda raha on paljudele juhatadud, aga ükski ei ole julgenud seda sealt ära tuua. Kesköösel oli juhtunud üks naine üle mäe minema, siis oli olnud ahelad ette tõmmatud, ja üks hääl oli ütelnud: \\\\\\\"Mine nii kauua edasi kuni keti ots maa sisse läheb, siis sealt leiad raha üles. Naine hakas kartma, ja ei julgenud raha juure minna, ja oli läinud tagasi. Siiskigi on inimesi kül, kes on leidnud maa seest rootsi raha ja kuld asju.
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2022 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38188
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 05.12.2022
Lisatud 05.12.2022 15:33
Viimati muudetud 05.12.2022 15:33
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala