Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide E 70417/9 (7)
Täisviide E 70417/9 (7) < Rõngu khk. - Aino Tubin (1930)
Viite osad Kogu:EKöide:LK1:70417LK2:70419Pala:7
Kogumisaasta(d) 1930
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Aino Tubin
Teksti sisu
Objekti liik kelder, mägi
Muud märksõnad aeg
Žanr topon, mj
Jututüüp Lossi keldrid Hiie- ehk Hiugemäel, mida kuri härra välja proovib kaevata - töö, mis päeval tehtud, hävib ööga; keldris valge sikk ja hoiatav naine, kes hiljem härrat vaevamas käivad, kuniks kelder uuesti kinni saab
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Hiie- ehk Hiugemägi
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rõngu
Vana küla Rõngu
ERA kood Rõn_Rõngu_01
Uus maakond Tartu maakond
Uus küla Lossimäe/Rõngu
Tekst
Hiie ehk Hiugemägi.
Hiie ehk Hiugemägi asub Rõngu kihelkonnas. Loodepoolt kaunistavad seda mäge poole kilomeetri kaugusel asuvad lossi varemed. Vana rahvajutu järele on tahetud neid lossi keldrid välja kaevata, aga see on olnud võimatu. Endisel ajal elanud lossis härra, kes olnud kuri ja tige. See oli võtnud nõuks lossikeldrid lahti kaevata, mis ei läinud aga korda. Mis nad päeval kaevasid, oli öösel jälle kinni aetud; viimaks läks neid korda suurte jõupingutustega avada üht ust. Ukse lahti murdnud tulnud neile vastu valge sikk, keda nähes mõned ära hirmusid ja jooksma panid. Avanud viimaks ka teise ukse nägid nad keldris noort naist, istumas ning sikka kudumas. Mehi nähes tõusis naine toolilt ning sammus meeste poole sõnades: Õnn, et olete kaevamistega siia juhtunud, muidu oleks teil halvaste läinud, nüüd katsuge et minema saate, muidu ilmub peremees ning siis olete kõik kadunud. Neid sõnu kuuldes tarretasid mehed, ning leidnud end viimaks ülalt mäe päält. Öösel aga käinud valge sikk ning noor naine kurja ja õelat härrat vaevama. Järgmisel päeval laskis härra kaevatud keldrid kinni ajada ning on seda tänapäevani.
Keldri kohte ilustab praegu männamets. Mäel ei ole küll muud tähendust kui et ta esivanemate ohvripaik on olnud. Sellest on ta oma nimegi Hiie- ehk Hiugemägi säilitanud.
Lisaandmed
Sisu kommentaar PP 2022 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38184
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 05.12.2022
Lisatud 05.12.2022 13:49
Viimati muudetud 05.12.2022 13:49
Andmed Kivikeses
Säiliku viide E
Säilik
Pala