Teated 

Teade


Arhiiviandmed
Viide H I 9, 337/8 (157)
Täisviide H I 9, 337/8 (157) < Anton Suurkask (1897)
Viite osad Kogu:H IKöide:9LK1:337LK2:338Pala:157
Kogumisaasta(d) 1897
Kogujad
Nimi Sünniaasta Märkus
Anton Suurkask
Teksti sisu
Objekti liik järv, maastik
Žanr j
Jututüüp Võrtsjärve kaldal kummaline kiri, mida lugedes järv õhku tõuseb - reisisell loeb, järv hakkab kohama; Suurkask midagi imelikku nn kirjas ei leia, millesarnaseid looduslikke ka kividel leida võib
Pärimuskohad
Koht 1
Objekti nimetus Võrtsjärv
Rahvapärane nimi Virtsjärv
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rannu
Koht 2
Objekti nimetus Salakiri kaldal
Vana maakond Tartumaa
Kihelkond Rannu
Vana küla Noorma
ERA kood Ran_Tamme_01
Uus maakond Tartu maakond
Uus küla Tamme
Tekst
Salakirjad Virtsjärve kaldas.
Rannu kihelk. ja vallas, Nurma küla kohalt otse Virts järve kaldale minna, on üks koht järve kallast, mis kõva pae=liiv on. Selle liiva pääl olevat sarnane saladusline kiri, mida mitte keegi pole veel üles lugeda mõistnud. Rahvas aga seletab et sellel kirjal sarnane tähendus olla, et kui keegi peaks mõistma seda kirja üles lugeda, siis tõusvat Virts-järv ülesse ja minevat ära. Sellepärast see sala kirja lugemine siis nii kunstlik olevatgi. Kord olla üks reisisell ka juhtunud säält mööda minnes neid salakirjasid nägema ja ta katsunud lugeda, et näha saab, mis kirjad need õige on, sest ta pole veel seda teadnud, missugune tähendus neil kirjadel on. Reisija nurinud [?] hoolega ja saanud viimaks seda kirja lugema hakkata. Aga nii pea, kui ta paar sõna juba üles lugenud, hakkanud järv hirmsaste kohama, vahutama ja keema, ehk küll puutumaks [?] vaga ilm olnud. Kui reisija veel ikka edasi lugenud, hakkanud järv ikka kõrgemale ja kõrgemale tõusma ja kohin ning kihin läinud ikka kangemaks. See järve muutus, vaga ilmaga, ajanud reisil karvad püsti ja kirja lugemist poolele jättes, pistnud ta hirmu pärast jooksma. Kohe jäenud ka järv jälle vagusaks ja vajunud oma harilikusse seisu korda tagasi. Oleks reisi=sell need kirjad kõik üles lugeda saanud, siis oleks järv tingimata ära läinud.
Kui mina neid kirjasid sääl vaatamas käisin, ei leidnud ma säält neid aga sarnast, mida kirjadeks oleks võinud pidada, olgu siis nii palju, et järve vesi ise on selle pae=liiva pääle joonilised vigurid ja jutid uhtunud. Ma usun, et seda siis rahvas salakirjaks peabgi. Sest sarnaseid mõistmata kirja lugusid tuleb üsna laialt ja rohkel mõedul, meie maal, ette; iseäranis kivide pääl. Mulle on siin ja sääl, arusaamata kirjadega kiva näidatud, mida rahvas tõeste usuvad mõne teadmata keele kirjad olema, mis aga mitte midagi muud ei ole, kui et loodus ise on mõne kivile sarnase joonilise külje andnud. Mõned niisugused kivid on tõeste imekena viguritega täidetud, mida rahvas üsna hõlbsaste võib kirjadeks pidadama hakkata. Aga inimeste kätte tööl ja looduse meistri tööl on alati niisugune vahe, mida iga terane tähele paneja kohe aru saada võib.
Lisaandmed
Tekstimärkus nurksulgudes sisestajapoolsed märkused
Sisu kommentaar PP 2022 Laura
Tööprotsess
IDkood (Koobas) 38083
Sisestaja Laura Mäemets
Sisestuskuupäev 03.11.2022
Lisatud 03.11.2022 15:12
Viimati muudetud 03.11.2022 15:12
Andmed Kivikeses
Säiliku viide H I 9
Säilik
Pala